(FOTO) NOVOBEOGRAĐANI, NEMOJTE SE IZNENADITI AKO NA ULICAMA VIDITE KINESKE POLICAJCE

Devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti, a kako ih na Novom Beogradu ima prilično velik broj, vrlo je verovatno da će ih stanovnici najmnogoljudnije opštine viđati na ulicama.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Željko Brkić i otpravnik poslova Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji Dže Džang prisustvovali su danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu početku sprovođenja drugih po redu zajedničkih policijskih patrola MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine.

Devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju kineski turisti.

„Oni će do 26. oktobra obavljati patrolne delatnosti u užim gradskim jezgrima Beograda, Novog Sada i Smedereva sa ciljem preventivnog delovanja i pre svega pružanja asistencije u komunikaciji našim policijskim službenicima sa kineskim državljanima.

Naglašavam da policijski službenici NR Kine neće biti opremljeni sredstvima prinude, neće primenjivati policijska ovlašćenja niti će postupati u bilo kom svojstvu organa nadležnih za sprovođenje zakona“, istakao je Brkić i poželeo kolegama iz Kine ugodan boravak u Srbiji i uspešan rad.

Državni sekretar je naglasio da su zajedničke policijske patrole samo još jedan korak na putu jačanja saradnje između dva ministarstva i da one nedvosmisleno i pouzdano dokazuju da je MUP Srbije pouzdan partner Ministarstva javne bezbednosti NR Kine.

Podsetio je da saradnja između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti NR Kine u oblasti zajedničkih policijskih patrola zasnovana na memorandumu koji je zaključen 2019. godine.

„Te godine je šest policijskih službenika NR Kine zajedno sa policijskim službenicima MUP Srbije obavljalo patrolne delatnosti na području Beograda, Novog Sada i Smedereva. Tom prilikom ostvarili su više od 60 delatnosti i kontakte sa više od 6.000 građana“, rekao je Brkić.

Otpravnik poslova Ambasade NR Kine Dže Džang izrazio je dobrodošlicu kineskim policajcima i poželeo im uspeh u radu sa srpskom policijom.

„Srbija je jedna od prvih destinacija za kineske turiste i sigurno će biti sve više i više kineskih turista. Dolaskom naše policije sigurno će se pojačati njihov osećaj bezbednosti. U ime Ambasade Narodne Republike Kine želimo uspeh njihovih zajedničkih patrola sa srpskim prijateljima“, poručio je Džang.

Inače, policajci iz Kine, osim u Srbiji, učestvuju i u zajedničkim policijskim patrolama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: