(FOTO) NOVOBEOGRAĐANI PAŽNJA: ZMIJA PRIMEĆENA NASRED NOVOG BEOGRADA

Iz zoohigijene se još uvek nisu oglašavali povodom ovog slučaja, pa tako ni ne znamo koja je zmija u pitanju kako je dospela.


Fotografija zmije na novobeogradskim ulicama pojavio se danas na instagram stranici moj_beo_grad.

Naime, u opisu fotografije navodi se i na kojoj lokaciji je zmija viđena. U pitanju je Novi Beograd, naselje Belvile, stepenice kod garaže.

Zmija je sive boje, sa karakterističnim šarama. Iz zoohigijene se još uvek nisu oglašavali povodom ovog slučaja, pa tako ni ne znamo koja je zmija u pitanju kako je dospela.

U gradovima nema otrovnica, kažu stručnjaci

U Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a otrovnica u gradovima nema.

„U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako da mi sve to što nalazimo oko naših kuća, pogotovo ovde u Beogradu, su neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja“, objasnio je ranije biolog Kristijan Ovari.

„Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, a njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas“, objašnjava Ovari.

Ukoliko, dodaje, dođe do ujeda, treba se obratiti lekaru lekaru, jer on najbolje zna šta i kako raditi.

„Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete“, upozorio je Ovari.

Kazna za nekoga ko ubije zmiju od 14 do 100 hiljada

Stručnjaci zmije smatraju korisnim gmizavcima, jer se hrane glodarima i insektima, pa ih, kažu, ne treba ubijati.

Postoji i zakon koji ih štiti. Kazna za nekoga ko ubije zmiju je od 14 do 100 hiljada dinara.

Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

 

 

Tagovi

Pročitajte još: