(FOTO) Novobeograđani proslavili Lazarevu subotu

Građani Novog Beograda danas su u organizaciji Novobeogradske kulturne mreže (NBKM) i Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija, proslavili Lazarevu subotu, veliki hrišćanski praznik.

Na dan posvećen deci i novom životu, u narodu poznat i kao Vrbica, koji se slavi uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, na šetalištu „Lazaro Kardenas“ priređena je manifestacija „Lazareva subota – praznik dečijeg osmeha“.

Program na bini publika je pratila sedeći na „klupama“ od sena.

Posle obraćanja episkopa topličkog Petra Bogdanovića, vikara patrijarha Porfirija, koji je blagoslovio prisutne, priređen je prigodan program kojim se slavi ljubav prema bogu i bližnjima, porodični život, zajedništvo i sloga.

Sunčan i radostan dan upotpunili su dečji crkveni horovi Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i hora Svetog Georgija, KUD „Talija“, grupa „Kalem“, nastup Bojane Nikolić i „Srpskih glasova“, kao i nastup operske dive Ljubice Vraneš.

Svako dete dobilo je zvončić i venčić od vrbe. Mališani Predškolske ustanove „11. april“ su farbali jaja, za najmlađe je organizovan interaktivni igrokaz „Vilingora“, a priređena je i izložba eksponata srpske nošnje iz različitih krajeva Srbije.

Pored sveštenika novobeogradskih hramova i roditelja sa decom iz savskoh blokova, u publici su bili i predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović,teniser Janko Tipsarević kao i dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa koja je zajedno sa sveštenikom Stefanom Jovanovićem, doktorandom Bogoslovskog fakulteta, od 12 časova u sali NBKM, održala tribinu na temu posta i zdravlja.

Iz duhovnog i zdravstvneog ugla, oba govornika zaključila su da pre nego što počene da posti, svako sebi treba da postavi pitanje zašto to čini i saglasili se sa tim da post ima fizičku i duhovnu stranu.

Govornici su se posebno osvrnuli na temu da li i na koji način treba deca da poste, uz zaključak da dete ne treba da u post ulazi kao odrasla i zdrava osoba, naročito ne pod prisilom, jer se kasnije može dogoditi da, kao i u drugim situacijama, ukoliko su modeli ponašanja kruto nametnuti, stvore prema tome otpor.

Dr Zdravković je istakla da je i današnja proslava Vrbice na Novom Beogradu, pokazala da deci treba da se posvetimo, da će tada biti manje zavisna od mobilnih telefona i virtuelne povezanosti, a u čemu presudnu ulogu imaju roditelji i vaspitači.

-Ako običaje i modle ponašanja prenesemo uz ljubav i igru, deca će ih tako i zapamtiti, jer nas deca kopiraju, čak i kad nam se čini da nas ne slušaju – rekla je dr Zdravković.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn