(FOTO) Novobeograđani u Bloku 44 obeležili Dan tradicije i dobili novu letnju pozornicu

Postavljanjem Umetničke scene u Bloku 44, u organizaciji Gradske opštine Novi Beograd, Udruženja za zeleniji i uređeniji blok 44, Umetničkog centra „Talija“ i „Trag fondacije“, Novobeograđani su juče obeležili Dan tradicije 15. septembar.

Ova svečanost posvećena negovanju srpske istorije, narodnih običaja i folklora, poklapa se sa proslavom Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave koji se praznuje od 2020. godine, pa je protekla u duhu naraodnih igara, tradicionalne muzike i mladosti koja okićena zastavama, defiluje obučena u narodne nošnje. 

Ideja organizatora je da se u Bloku 44 postavi letnja kulturna scena kao mesto trajnog okupljanja svih scenskih umetnika s Novog Beograda i mesto gde će svoj umetnički program moći da prikažu sve grupe građana, škole i vrtići s Novog Beograda. Prostor je prediđen za promociju knjiga, organizovanje izložbi i predstava, kao mesto kulturnog aktivizama novobeogradskih blokova.

Otvajući program, predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan je podsetio da je 15. septembar dan kada se sećamo proboja Solunskog fronata u Prvom svetskom ratu.

-Moramo imati veliko poštovanje prema svim žrtvama Solunskog fronta, kao i onim hrabrim vojnicima koji su izvojevali tu pobedu – rekao je Bovan.- Srpsku tradiciju najviše odslikava raznolikost narodnih igara i raznolikost srpskih nošnji, a to malo koja država ima, pa je prava privilegija da u tome mi danas uživamo – dodao je Bovan.

Kad je reč o postavljanju Umetničke scene na Novom Beogradu, Bovan je rekao da će u Bloku 44 ubuduće biti realizovano još mnogo različitih kulturnih sadržaja.

U jučerašnjem programu, pored članova folklornog ansambla „Talija“ pod rukovodstvom Dragana Pantelića, predsenika Udruženja koreografa Srbije, učestvovao je i hor Osnonovne škole „Mladost“ predvođen nastavnicom muzičkog Ljiljanom Kuveljić, kao i Ansambl „Šumadija“. Specijalni gosti bili su članovi kulturno umetničkog društva iz Meksika, države koja svoj nacionalni praznik obeležava 16. septembra.

Tagovi

Pročitajte još: