(FOTO) OD MAFINA DO IGRAČAKA: Humanitarni bazar novobeogradskih osnovaca za lečenje majke njihovih drugara danas od 11 časova

Deca iz OŠ „Đuro Strugar“ na Novom Beogradu organizuju humanitarni bazar s ciljem prikupljanja novca za majku njihovih drugara, Branki Bošković Dejanović, kojoj je hitno potrebna finansijska pomoć za lečenje sarkoma mekih tkiva u inostranstvu.

Na bazaru će se prodavati raznovrsne stvari, od mafina do igračaka, koje su deca sama pripremila, a koji je predviđen za danas, od 11 do 13 časova.

Kako nam je objasnila jedna mama čije dete ide u tu školu, Branki Dejanović se posle nekoliko godina vratio rak od kog je već ranije bolovala. Ovog puta ne postoje mogućnosti da se leči u Srbiji. Za lečenje u inostranstvu potrebno je 90.000 evra, navodi se na sajtu „Budi human“.

Porodica je pokrenula humanitarni broj (1661 na 3030), tako su i ostali saznali da se Branka ponovo bori sa ovom bolešću.

Od roditelja su samo tražili pomoć oko mafina

Deca nisu mnogo čekala. Drugarice njenih sinova (koji su šesti i osmi razred), same su pokušale da između sebe pronađu način da pomognu. Od roditelja su samo tražile pomoć za pečenje mafina, nakon čega su jedna baka i jedna mama pritekle u pomoć i juče prodavale mafine ispred škole.

Međutim, kada su za samo pola sata prodale sve što su donele, krenula je prava akcija. Deca su trčala u prodavnicu, pravila sokove, donosila domaće sokove od kuće…

Za dva sata sakupili su 87.000 dinara.

Akcija se nastavlja i danas, ali i sledeće nedelje

Akciju su rešili danas da nastave ispred bioskopa Fontana posle 18 časova, ali i da je prošire. Tako će oni koji prođu Pariskim komunama naići na pravi mali bazar, na kom će se prodavati kolači, palačinke, pite, igračke… Svaka donacija je dobrodošla, a koji je predviđen za danas — od 11 do 13 časova.

Danas će ponovo nastaviti akciju prikupljanja pomoći za Branku ispred svoje škole u 37. bloku, a potom i u ponedeljak, utorak i sredu (20, 21. i 22.5) ispred škole u periodu od 18.30 do 19.30 časova.

Kako se dodaje, deci iz 37. bloka ovo nije prvi put da se sama organizuju i pomognu drugom. Svaki put kada se razboli roditelj nekog deteta koje ide u njihovu školu, ovi mališani reaguju među prvima.

Ko nije u prilici da svrati do štanda ispred škole ili na današnji bazar, pomoć može uputiti i putem fondacije „Budi human“.

Dve godine teške borbe

Na njihovom sajtu navodi se da je 44-godišnjoj Branki Dejanović pre dve godine, nakon specijalističkog pregleda, uočena promena u omotaču išijadikusa za koju je procenjeno da je benigna. Nakon učinjene biopsije potvrđeno je prisustvo malignog sarkoma mekih tkiva.

Iste godine učinjeno je operativno lečenje ali tumor nije mogao biti u potpunosti otklonjen nakon čega je započeto lečenje hemoterapijama i zračenje x nožem.

Prošle godine došlo je do recidiva bolesti nakon čega je učinjena još jedna operacija prilikom koje nije postojala mogućnost uklanjanja celog tumora.

– Bolest se vratila, to je bio moj najveći strah. Ali koliki god prvobitni šok bio i koliko god iscrpljujuće sve bilo, sebi, svojoj deci i porodici sam dužna da se borim i izborim – rekla je za „Blic“ Branka Dejanović.

U decembru iste godine uočene su metastatske promene na plućima koje su zračene x nožem a uočene su promene i u karlici. Analize biopsije poslate su na kliniku u inostranstvu gde je planiran nastavak lečenja imunoterapijama u obliku peptidne vakcine.

Kako pomoći hrabroj majci

S obzirom da lečenje iziskuje velike troškove, Branki je potrebna pomoć svih humanih ljudi u vidu donacija kako bi što pre obezbedila sredstva za nastavak lečenja.

Sredstva su joj potrebna za imunoterapije i izradu personalizovanih vakcina, specijalističke preglede, kao i za putne troškove u toku lečenja.

SMS poruka: 1661 na 3030

Uplata na dinarski račun: 160-6000001908591-89

Uplata na devizni račun: 160-6000001909735-52

IBAN: RS35160600000190973552

SWIFT Kod: DBDBRSBG

Tagovi

Pročitajte još: