(FOTO) Održan Peti novobeogradski boćarski turnir osoba sa invaliditetom

Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, organizovao je juče Novobeogradski boćarski turnir, koji je ova ustanova priredila peti put.

Manifestacija u sali Mesne zajednice „Stari aerodrom“, u Narodnih heroja 42, organizovana je u saradnji sa Savezom za cerebralnu paralizu Beograda, uz učešće 12 organizacija i osam registrovanih boćarskih klubova osoba sa invaliditetom.

Turnir je otvorio predsednik opštine Bojan Bovan, koji je istakao da opština Novi Beograd kontinuirano brine o ranjivim grupama u društvu, deci, starima i osobama sa invaliditetom.

-Posredstvom opštinskog Centra doprinosimo prevenciji izolacije i diskriminacije naših sugrađana sa invaliditetom, pa je i današnji turnir lep način da tu brigu pokažemo, uz podršku ustanova, udruženja i pojedinaca posvećenih istom zadatku – rekao je Bovan.

U mreži podrške osobama sa invaliditetom, kako je naglasio predsednik opštine, Centr za brigu o starima deci i osobama s invaliditetom, širi mrežu podrške i stiče nove prijatelje.

-S nama su danas i predstavnici Boćarskog kluba „Novi Beograd“, osvajači medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima u ovom sportu, tako da će nadmetanje boćara s invaliditom proteći uz njihovu podršku i u šampionskom duhu – rekao je Bovan otvarajući turnir.

Prisutnima se, pre početka turnira, obratila i direktorka Centra Milka Milovanović Minić.

Ona je podsetila da je Sportsko-rekreativna radionca u boćanju na Novom Beogradu osnovana 2017. godine, te da je jučerašnja manifestacija ujedno i deo Kampanje 16 dana aktivizma, koja je posvećena borbi protiv nasilja nad ženama i ranjivim grupama.

Direktorka Centra je iznela podatak da u Srbiji živi gotovo 800.000 ljudi sa nekim oblikom invaliditeta, te da je od tog broja 6.000 osoba sa posledicama cerebralne paralize različite etiologije, od čega je gotovo 2. 000 tih osoba samo u Beogradu.

Broj dece obolele od dečije cerebralne paralize se na sreću smanjuje, što po rečima Milovanović Minić, govori o podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite u ovom segmentu.

-Obeležavanjem Dana osoba sa invaliditetom, želimo da skrenemo pažnju javnosti i društva na naše komšije, prijatelje i drugare koji imaju neki oblik invaliditeta, a zbog toga i teškoće da se integrišu u zajednicu i ostvare svoja prava u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja – istakla je Milovanović Minić.

Ona je poručila da je naša zajednička obaveza, da svako u okviru svoje društvene uloge, doprinese da osobe sa invaliditetom žive kvalitetnije i dosegnu maksimum svojih prava.

U ime Boćarskog kluba „Novi Beograd“ koji je nedavno uspostavio saradnju sa opštinskim Centrom i svoje terene ustupio za trening boćarima sa invaliditetom, okupljenima su uspeh u takmičenju poželeli predsednik Boćarskog saveza Srbije Predrag Đorđević i mlada šampionka ovog kluba Milica Kolundžija, osvajačica zlatne medalje u miks paru na nedavnom šampionatu u Francuskoj.

U ime Saveza za cerebralnu paralizu Beograda okupljenima se obratila skretarka tog saveza Dilbera Sarajlić, koja se između ostalog, zahvalila Boćarskom savezu Srbije na podršci i istakla očekivanja da će ovaj savez pomoći boćarima sa invaliditetom da formiraju svoju ligu.

Tamičarski turniri, kako je naglasila Sarajlić, dali bi dodatni podstrek boćarima s invaliditetom da nastave s treniranjem.

Boćarskom turniru osoba sa invaliditetom prisustvovala je i direktorka Zavoda za obrazovanje i vaspitanje Beograda Anita Šubarić Buzejić.

Profesor muzike u penziji Mile Đurić, koji redovno učestvuje u aktivnostima Centra od njegovog osnivanja 2016. godine, ulepšao je događaj tako što je pre početka nadmetanja, uz zdušnu pratnju učesnika i posetilaca turnira, otpevao nekoliko prigodnih pesama.

Program je vodila služnenica Odeljenja za društvene delatnosti opštine Novi Beograd Ljiljana Kitanović, a pobednički trofej pripao je domaćinima, novobeogradskoj ekipi boćara sa invaliditetom „Biseri“ .

Tagovi

Pročitajte još: