(FOTO) Otvoren produžetak Bulevara Zorana Đinđića na Novom Beogradu

Izgradnja 420 metara dugačkog produžetka Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je završena, a od ove nedelje nova saobraćajnica je i otvorena za saobraćaj. Projekat čija je realizacija počela još prošle godine u aprilu značajno je probio rok za završetak planiran u septembru, pre svega jer je izvođenje započeto bez projekta raskrsnice sa Ulicom Vladimira Popovića, ali i drugih tehničkih izmena na projektu koje su sprovođene u hodu. Radove su svaka u svom domenu izvodila komunalna preduzeća, JKP “Beograd put“, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija“, kao i JKP “Zelenilo” na finalnom uređenju javnih površina.

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića deo je šireg projekta prilaza budućem novom tramvajskom mostu preko Save, i u tom smislu njena korisnost će tek doći do izražaja. U ovom trenutku saobraćajnica nema veliki značaj za saobraćaj u ovom delu grada, niti može trenutno doprineti bitnijem rasterećenju okolnih saobraćajnica. U perspektivi njena glavna uloga biće lakši pristup novom mostu, ali i da preuzme deo saobaraćaja sa Ulice Milentija Popovića, čime će doprineti rasterećenju jednog on najprometnijih čvorista u gradu – raskrsnice Milentija Popovića sa Bulevarom Mihajla Pupina.

Nakon što je izvođenje započeto projekat je delimično izmenjen – dodata je po jedna traka svakom kolovozu, a na ukrštanju sa Ulicom Vladimira Popovića izgrađena je kružna raskrsnica. Na ovaj način omogućeno je levo skretanje sa nove saobraćajnice u Ulicu Vladimira Popovića, tj. izgrađena je raskrsnica sa punim programom veza, čime je izbegnuto privremeno rešenje i ponovno zatvaranje saobraćaja u narednoj fazi. Izrada tehničke dokumentacije i naknadno izvođenje kružnog toka u Ulici Vladimira Popovića značajno je uticalo na utvrđene rokove, pa je izgradnja saobraćajnice i njeno uklapanje umesto pet trajalo deset meseci.

Nova saobraćajnica u novobeogradskom bloku 20 dugačka je 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare širine 6 i 4.5 metara. Izgrađene su i obostrane biciklističke staze, stajališta javnog prevoza, novo osvetljenje, a uređen je i široki zeleni pojas sa sistemom za navodnjavanje.

Tagovi

Pročitajte još: