(FOTO) OVAKO IZGLEDA SIMBOL NOVOG BEOGRADA IZNUTRA! Rade samo lift i sat, 119 metara, 35 spratova, evo šta je kupio Aca Bosanac

Većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona, a restoran na vrhu zgrade nikad se nije zavrteo

BEOGRAD – Malo ko zna da je jedan od simbola Beograda u stvari prva pametna zgrada na Balkanu, izgrađena još 1980.

Geneks kula ili Zapadna kapija Beograda pominje se poslednjih godina uglavnom kada liftovi ne rade. Na napuštenoj kuli radi još samo sat, popravljen pre skoro deset godina, a ona sama bila je deo stečajne mase koji je juče prodat.

Podsetimo, kupac poslovnog dela Geneks kule je preduzeće Eureka bar doo iz Beograda, a njegov vlasnik je poznati beogradski ugostitelj, Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

Tri puta je Geneks kula nuđena na prodaju, a treći se prvi put u oglasu pojavila i napomena stečajnog upravnika da je Geneks kula – spomenik kulture još od 2021. godine i da Republika Srbija ima pravo preče kupovine.

Inače, Zapadna kapija Beograda, poznatija kao kula Geneks, samo izdaleka podseća na to da je nekad bila prva pametna zgrada na Balkanu.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

„Geneks eksport“, nekada moćna kompanija, koja je godišnje privređivala čak šest milijardi dolara, sagradila je u skladu sa svojim renomeom i ekonomskom moći tada najvišu zgradu od 119 metara, nad kojom je dominorao restoran-vidikovac, objavio je RTS pre nešto više od tri godine.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

Iako je i to bilo predviđeno, restoran se nikad nije zavrteo dok je sa sunovratom Geneksa počelo i propadanje poslovne zgrade. Nekada luksuzan restoran, sada je samo mesto sa kog se pruža prelep pogled na grad.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

U ovom pogledu su i građani mogli da uživaju, ali kratko, devedesetih, dok se do juče stizalo samo uz saglasnost Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

Iako mašinska hala sa instalacijama za grejanje i hlađenje i dalje izgleda impresivno, objekat se odavno ne greje. Nema više ni kompjuterskog centra iz kog je kontrolisano sve u zgradi, što je za to vreme bila vrhunska tehnologija. Zgrada je bila energetski efikasna i u nju su ugrađeni najkvalitetniji uglavnom domaći proizvodi.

Protivpožarni sistem, koji je za ovu vrstu objekata izuzetno složen, kao i liftovi, i dalje funkcionišu.

Većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona.

U zgradi u kojoj je nekada radilo čak 2.000 ljudi, zakupaca je u poslednje vreme bilo samo na šest spratova.

Iako se pre nekoliko godina pominjala mogućnost da se u Geneks kulu usele državni organi, to se nije desilo.

Bez obzira na to što je reč o zgradi od 35 spratova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, dosad juče bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je od uvođenja stečaja nuđena na prodaju.

Tagovi

Pročitajte još: