(FOTO) Ovo su lokacije na kojima vrebaju nove kamere na Novom Beogradu: Automatski registruju ove prekršaje, vozači oprez pred praznike

Uoči praznika stvaraju se velike gužve u saobraćaju u Beogradu, vozači na sve načine pokušavaju da ih izbegnu, a neretko to čine tako što prelaze na crveno svetlo ili se ne zaustavljaju pred pešačkim prelazima. Ovo može biti problem za nesavesne vozače, pogotovo što ih od početka februara vrebaju nove saobraćajne kamere, na pet lokacija, koje detektuju ove prekršaje i poseduju sistem automatskog kažnjavanja. Reč je o pet lokacija na kojima je velika frekvencija saobraćaja.

Nove kamere postavljene su na Novom Beogradu, na rasksnici Bulevara Mihajla Pupina i Milentija Popovića.

Printscreen Google maps/Ilustracija

Kako je objasnio Damir Okanović, za portal Nova.rs, kamere kao sistem bezbednosti nisu neka novina u glavnom gradu, godinama se koriste, ali da su današnje kamere drastično naprednije.

„Devedesetih godina one su prestale da funkcionišu zbog stanja u kom je bila država. U 2008. godini puno je prepoznata važnost ovih uređaja i tada je donešena odluka da se 1,2 procenata od svake polise osiguranja da za uspostavljanje sigurnosnih kamera. Ova akcija je trajala nekih pet godina, ali je do dan danas ostalo nepoznato gde su te pare završile, jer ni jedna kamera nije obezbeđena iz tih sredstava“, kaže Okanović.

Navodi da je postavljanje kamera postalo trend u mnogim opštinama u Srbiji, jer je određeni procenat od saobraćajnih kazni išao u njihove budžete. Zbog ove činjenice, veliki broj opština počeo je sam da finansira postavljanje tih kamera, dok je u Beogradu situacija malo drugačija, jer je u njemu uspostavljen, uslovno rečeno, sistem masovnog video nadzora, koji čini negde oko 1.000 kamera, ali nisu sve za snimanje prekršaja.

„One koje imaju tu namenu zabeležiće prekršaj, registarsku oznaku vozila, način kretanja vozila i još nekoliko činilaca. Kada se zabeleže ove informacije, preko registracije, vlasniku vozila se šalje upit ko je upravljao vozilom. Potom, ako nije vlasnik u pitanju, osoba koja je upravljala vozilom mora otići kod javnog beležnika da overi izjavu. Zatim ide prekršajna prijava, a u slučaju da se vozač ne izjasni, protiv njega se pokreće postupak zbog nedostavljanja informacija“, objašnja direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kako nam je objasnio, u Francuskoj je 2004. godine postavljen veliki broj kamera na saobraćajnicama, a rezultat je bio fenomenalan – duplo se smanjio broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na prethodne godine.

„Nema sumnje da su kamere fenomenalna stvar. Nažalost, javljaju se dve dileme vezane za lokaciju postavljenih kamera i način na koje su one postavljene. Prvo, kamere bi trebalo da budu postavljane na mestima gde su česte saobraćajne nesreće, a ne na mesta gde su česti prekršaji. Drugo, kamera bi trebalo da bude uočljiva, jer nije cilj da bude kažnjavani, nego „smirivanje“ učesnika u saobraćaju. Ali isto tako, treba biti dovoljno skrivena da bi beležila što veći broj prekršaja, a ne da se vozači primire samo na tom mestu kada je vide“, objasnio je on.

 

Tagovi

Pročitajte još:

google sites unblocked funny shooter 2 unblocked yohoho paper.io unblocked unblocked games drive mad unblocked unblocked games at the school github.io unblocked unblocked io games
Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn