(FOTO) Podrška projektu postavljanja „pametnih“ kućica za kućne ljubimce ispred prodajnih objekata na Novom Beogradu

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan izjavio je danas da je postavljanje takozvanih pametnih kućica za pse, ispred velikih tržnih centara na Novom Beogradu, još jedna u nizu akcija koje imaju podršku lokalne uprave.

Akcija postavljanja „pametnih“ kućica u kojima će kupci u tržnim centrima potpuno besplatno moći da ostavljaju svoje kućne ljubimce, u početku na ključ, a uskoro i putem aplikacije, startovala je danas, 18. marta, ispred Tržnog centra u Bulevaru Jurija Gagarina, gde su postavljene tri takve kućice.

-Nedavno smo postali „pet frendli“ opština. Pre te odluke, sa Udruženjem Animal reskju Srbija, formirali smo lokalni tim volontera ARS NBGD, tako da sve ono što ide u pravcu bolje zaštite životinja i ka uspostavljanju većeg komunalnog reda, svakako ima podršku naše opštine – rekao je Bovan na prezentaciji novih kućica.

Pametne kućice, pored toga što ljubimce štite od kiše ili snega, imaju ugrađene kamere, grejače i ventilatore, odnosno mogućnost podešavanja temperature, kao i ugrađenu UV lampu koja dezinfikuje prostor i uklanja bakterije i viruse, a vlasnik, dok je u kupovini, ima mogućnost da preko aplikacije prati ponašanje kućnog ljubimca u kućici.

„Pametne“ kućice za pse ispred tržnih centara postalja Kompanija „Smartsy“ u partnerstvu sa „Marsom“, najvećom kompanijom u pet industriji.

Ceo projekat kako su danas naveli predstavnici „Smartsy“ kompanije, urađen je u saradnji stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija, ali i sa veterinarskim stručnjacima.

Na prezentaciji je istaknuto da se kučići kao „terirotijalne“ životninje lako navikavaju na kućice, te da je i u stanu poželjno imati mesto gde kućni ljubimac spava i taj prostor oseća kao isključivo svoju teritorju.

Slične kućice postavnjene su ispred mnogih mega tržnih centara u zemljama zapadne Evrope.

Tagovi

Pročitajte još: