(FOTO) Podrška razvoju školskog sporta i akciji „Moje pravo da biram sport“ na Novom Beogradu

Predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, na sastanku sa Aktivima direktora novobeogradskih osnovnih i srednjih škola, podržao je povratak sporta u škole i akciju „Moje pravo da biram sport“ koju je na sastanku predstavio direktor Kompanije Arena Channels Group Nebojša Žugić.

Sastanak sa direktorima škola na Novom Beogradu organizovan je 20. novembra, povodom Međunarodnog dana prava deteta, u Osnovnoj školi „Duško Radović“. Međunarodni dan prava deteta obeležava se između ostalog i kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Bovan je istakao da će se opštinska uprava aktivno uključiti u kontinuiranu podršku školskom sportu i stvaranju uslova da se učenici bave sportom u školama. Ta podrška je do sada bila vezana za manifestacije poput atletskih mitinga predškolaca i đaka osnovnih škola, pojedinačnih školskih turnira ili sajmova sporta

Žugić je istakao je da je kampanja „Moje pravo da biram sport“, krenula sa Novog Beograda kao najveće gradske opštine u kojoj TV Arena sport već sponzoriše atletska takmičenja učenika i organizuje Šahovsku ligu novobeogradskih osnovnih škola.

U okviru popularizacije šaha, pod sloganom „Najbrži šah u najbržem vozu“, TV Arena sport je u vozu „Soko“ organizovala jedinstven i kako je rekao Žeugić, filmsi takmičarski program. Na relaciji između Beograda i Novog Sada odigrane su brzopotezne šahovske partije između ekipa iz Beograda i Novog Sada. Angažovani su zanimljivi takmičari i odigrana su po četiri šahovska meča u oba smera.

-Promocija šaha u školama neophodna je u eri mobilnih telefona, video igara i brzog pristupa informacijama, koji obaraju fokus kod dece na svega 15 do 20 sekundi – rekao je Žugić i dodao da je šahovska igra način da se kod dece podstaknu koncentracija i razmišljanje.

Jedna od tema razgovora sa direktorima škola bila je i podrška radu Regionalnog centra za talente sa sedištem u Zemunu koju pohađaju i talentovani učenici sa opštine Novi Beogrd, o čemu je govorio profesor Đuro Banjac.

Razgovor sa direktorima škola bio je i prilika da predsednik organizacije Animal Rescue Serbia Srbija Aleksandar Gavrić, prezentuje program rada volonterskog servisa za brigu o životinjama koji su osnovale ova organizacija i Opština Novi Beograd.

Volonterski tim ARS Novi Beogrd, krenuo je u prvu zajedničku akciju lepljenja 5.000 plakata sa porukom “Počisti da te se pas ne stidi“, koja podstiče vlasnike kućnih ljubimaca da vode brigu o higijeni onih mesta na koje izvode pse.

Kako je rečeno tokom prezentacije rada Tima ARS NBGD, srednjoškolci bi bili odlični voloteri, ali i edukatori mlađim učenicima, podučavajući ih na posebnim radionicama, kako da postanu odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, kako da se ponašaju u slučaju nasilja nad životinjama i bezbednosti u slučaju napada životinja.

Tagovi

Pročitajte još: