(FOTO) Položen venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Novom Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Vence su položili Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, i Aron Fuks, predsednik Jevrejske opštine Beograd.

Vesić je tom prilikom istakao da je danas tačno 80 godina od kako su nacistički okupatori proglasili Beograd gradom bez Jevreja.

– Na ovom mestu stradao je najveći deo naše jevrejske zajednice, žena i dece, koji su bili ovde zatvoreni od decembra 1941. pa do 10. maja 1942. godine. Ubijani su na posebno surov način, u kamionu „dušegupki”, i to je posebno svedočanstvo užasa koji se u to vreme dešavao u našem gradu. Pre osam godina Grad Beograd je utvrdio ovaj dan kao dan sećanja na naše komšije i prijatelje Jevreje koji su stradali u užasima Drugog svetskog rata u našem gradu, samo zato što su bili pripadnici druge vere i nacije – rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da je veoma važno da se ovaj dan obeležava jer se na ovaj način buduće generacije podsećaju šta se sve dešavalo u prošlosti.

– Ne smemo da zaboravimo užase Holokausta. Nove generacije treba da uče šta je bila prava istorija jer smo nažalost poslednjih decenija svedoci pokušaja revizije istorije, gde pokušavaju da nam dokažu da su oni koji su bili žrtve zapravo dželati, a da su dželati žrtve. Današnji dan obeležavamo sa velikom tugom, ali srećni što je sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo, da je pobedila pravda i da ćemo nastaviti da se sećamo svih žrtava – poručio je zamenik gradonačelnika.

Jahel Vilan je istakao da je veoma ponosan što je danas ovde, na mestu gde su nacistički zločinci proglasili Beograd gradom bez Jevreja.

– Danas sam ovde sa zamenikom gradonačelnika Beograda, kao i predsednikom Jevrejske zajednice ovog grada i želimo da pokažemo da su Jevreji i dalje u Beogradu i da će, kao i uvek, biti deo Srbije i njenog glavnog grada. Želim da zahvalim Gradu Beogradu na organizaciji ovog događaja i ponosan sam na činjenicu da danas ovde predstavljam državu Izrael – rekao je ambasador Vilan.

Aron Fuks je izrazio zadovoljstvo što se Grad seća svojih građana koji su bili jevrejske vere i nacije i koji su stradali u genocidu počinjenom nad njima na ovom mestu. Njihovi potomci svedoci su da je u Beogradu živela velika jevrejska zajednica, naveo je Fuks.

sajmiste

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn