(FOTO) Posađene još 32 sadnice na Novom Beogradu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zajedno sa načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić i sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević, učestvovao je u sadnji 32 sadnice u Parku prijateljstva na Novom Beogradu povodom 8. marta i 32 godine rada Sekretarijata za zaštitu životne sredine. 

Događaju je prisustvovala sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, predstavnici JKP „Zelenilo – Beograd”, kao i zaposleni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. 

– Ove godine obeležavamo 32 godine od osnivanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda. Danas, na Međunarodni dan žena, želeli smo da sadnjom 32 sadnice simbolično obeležimo 8. mart u Parku prijateljstva. To je poklon svim beogradskim damama i mislim da od Beograđanki niko ne bi bolje brinuo o zaštiti i kvalitetu životne sredine u Beogradu. Zahvaljujem Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na predanom radu tokom svih godina od osnivanja. Sekretarijat je napravio pionirske korake u zaštiti životne sredine i zaista smo zadovoljni rezultatima, naročito u poslednjih nekoliko godina. Iako su mnogi mislili da je nemoguće, uspeli smo da tokom poslednjih desetak godina povećamo šumski fond, zasađeno je više od 2,5 miliona šumskih sadnica, a povećavamo i procentualni udeo zelenih površina u Beogradu. Taj cilj je mnogima izgledao nedostižno, ali smo pokazali da vrednim radom možemo doći do rezultata – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, u Beogradu postoji oko 3.000 drvorednih sadnica u najužem centru grada, koje su zasađene uz nove saobraćajnice. 

– Sve što radimo na polju zaštite životne sredine u Beogradu, radimo sistemski i u budućnosti možemo da očekujemo još više aktivnosti poput današnje. Da se o životnoj sredini vodi računa, vidi se i na primeru nabavke novih autobusa, što je, između ostalog, zasluga Sekretarijata, pa se tako posle 2030. godine u Beogradu neće koristiti vozila na fosilna goriva u javnom prevozu. Počeli smo da nabavljamo autobuse na gas, nastavili sa praksom kupovine novih električnih autobusa, tako da pored niza drugih aktivnosti Beograd kao lokalna samouprava nastoji da sistemski rešava važno pitanje zaštite životne sredine – dodao je prvi čovek gradske skupštine. 

On je dodao da je u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine skup profesionalaca koji obavlja posao sa mnogo ljubavi, jer je to, uz stručne kvalifikacije, zaista potrebno da bi se posao obavio kvalitetno. 

– Primarni zadatak u narednom periodu jeste obnova postojećeg šumskog fonda, budući da nam je starost šuma dostigla maksimalnu zrelost i broj godina. Neophodno je da uz nove površine pod šumama obnovimo i postojeći fond, kako bi šume obavljale svoju punu funkciju. Sekretarka za zaštitu životne sredine napravila je plan i strategiju obnove postojećeg šumskog fonda, čemu ćemo biti posvećeni u godinama koje dolaze. Još uvek nismo dostigli standard Evropske unije kada je u pitanju procenat zelenih površina, ali iz godine u godinu postižemo dobre rezultate i krećemo se u dobrom smeru. Verujem da ćemo već kroz nekoliko godina dostići standarde EU o procentu zelenih površina u velikim gradovima – zaključio je Nikodijević.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je istakla da 32 sadnice predstavljaju poklon sugrađankama.

– U dugogodišnjem radu Sekretarijata karakteristično je formiranje sistema koji će omogućiti rešavanje svih pitanja zaštite životne sredine. Upravljanje otpadom na teritoriji Beograda i povećanje primarne selekcije reciklaže već su postali deo sistema, a poznato je da je deponija u Vinči prestala da radi. Otvorena je u međuvremenu nova sanitarna deponija u Vinči i početkom sledeće godine očekujemo da će Beograd imati toplotnu i električnu energiju od otpada, koji svako od nas generiše. U Sekretarijatu od pre nekoliko dana radi i posebno odeljenje u čijoj će nadležnost biti vodotokovi drugog reda. Sve to su sistemske stvari koje imaju planove, a u sve je uključena struka. Neke stvari na kojima je Sekretarijat počeo da radi pre 10 godina vidljive su tek sada, a sigurno je da će biti još vidljivih rezultata kada stvari na kojima sada radimo budu uočljive svakom stanovniku – rekla je Ivana Vilotijević i zahvalila predsedniku Skupštine i načelnici Gradske uprave koji su podržali akciju.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn