(FOTO) Poznato kada se otvara renovirani deo NOVOBEOGRADSKOG Sava centra

Kongresni i poslovni deo beogradskog Sava centra je u završnoj fazi rekonstrukcije i 14. novembra biće spreman da primi prve posetioce, saopštila je kompanija Delta koja je vlasnik tog objekta.

Najavljeno je da će istog dana početi i prvi događaj, Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.

Kongresni i poslovni deo Sava centra biće otvoren tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom konkursu postala vlasnik ovog objekta.

Temeljna obnova počela je u decembru 2021. godine, a ukupna investicija biće vredna više od 118 miliona evra.

Deo Sava centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadrata, odnosno više od dve trećine ukupne površine ovog objekta.

Kongresni deo čini 46 sala (umesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije.

„Posebna atrakcija Sava Centra biće imersiv sala, jedinstvena na ovim prostorima. Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga“, navodi se u saopštenju.

Obnova Sava Centra realizuje se u dve faze, na isti način kao što je ovaj objekat i građen.

Foto: Delta Press

Rekonstrukcija Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca.

Investitor Delta Real Estate je, kako je saopšteno, u potpunosti ispunio obavezu da zadrži namenu Sava centra. Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

„Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao arhitetke Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava centar poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa sveta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umetnička dela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je posle potpune rekonstrukcije kongresni i poslovni deo Sava centra ponovo moderan objekat, energetski efikasan, sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM sertifikat, jedan od vodećih sertifikata za procenu uticaja objekata na životnu sredinu.

Tagovi

Pročitajte još: