(FOTO) PREDSEDNICA GO NOVI BEOGRAD: Belanovića rupa postaće uređen memorijalni park

Predsednica Gradske opštine Novi Beograd Ivana Nikolić, održala je radni sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miletom Rosićem i članovima Udruženja „Stara Bežanija“ na spomen-groblju Belanovića rupa na Bežanijskoj kosi.

Poseta spomen-groblju Belanovića rupa, nastavak je inicijative za uređenje spomen-parka koju je započeo bivši predsednik opštine Bojan Bovan.

-Želimo da kulturu sećanja prenesemo i na naredne generacije Novobeograđana, te da nastavnici i novobeogradski đaci na ovom mestu, u uređenom i označenom prostoru memorijalnog parka, imaju mogućnost da održe čas istorije i odaju počast žrtvama – istakla je Ivana Nikolić.

Radnom sastanku u ime Udruženja „Stara Bežanija“ prisustvovali su Volga Ilić, Željko Vujković i Srđan Minić, kao i književnik i predstavnik Udruženja boraca NOR za Novi Beograd Ranko Spalević.

Prema podacima tog Udruženja, na prostoru zvanom Belanovića rupa pokopana su tela 8.000 civila, nevino stradalih tokom Drugog svetskog rata u logoru Staro sajmište, kao i tela žrtava sa šireg prostora tadašnje Nezavisne države Hrvatske, uključujući žrtave logora Jasenovac.

Tagovi

Pročitajte još: