(FOTO) PREDSEDNIK GO NOVI BEOGRAD OBELEŽIO DAN ROMA SA ĐACIMA OŠ „VLADA OBRADOVIĆ KAMENI“

Međunarodni dan Roma, predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan obeležio je danas sa đacima i nastavnicima škole „Vlada Obradović Kameni“ na Ledinama, koju većinski pohađaju deca romske nacionalnosti.

Jednom od najboljih đaka te škole, učenici petog razdreda Anđeli Avdula, Bovan je na poklon uručio sabrana dela Ive Andrića i bicikl.

Sabrana dela našeg nobelovca dobilo je još troje odličnih đaka ove multietničke škole, dok su ostali učenici na poklon dobili više od 90 knjiga klasične literature, među kojima su „Seobe“, „Majstor i Margarita“, „ Hazarski rečnik“ i „Novobeogradske priče“ .

-Drago mi je što imamo priliku da zajedno obeležimo Međunarodni dan Roma. Želim vam srećan praznik, da dobro učite, povremeno odložite telefone i pročitate dela naših najboljih književnika, kao i da čuvate svoju školu, a ja se nadam da ćete uskoro dobiti potpuno novu i sređenu školu – rekao je predsednik opštine u kratkom obraćanju tokom priredbe.
Đake i nastavnike pozdravila je i direktoka škole Ivana Milić, a zatim su učenici pročitali identičan tekst na tri jezika; engleskom, romskom i srpskom.

Povodom Dana Roma, Gradska opština Novi Beograd je sa Domom zdravlja Novi Beograd, za pripadnike romske nacionalnosti organizovala jutros i besplatne preventivne preglede na internističkom odeljenju ove zdravstvne ustanove.

Sugrađani su mogli da izmere nivo šećera u krvi, krvni pritisakak i obave EKG pregled.

Međunarodni dan Roma, 8. april, službeno je proglašen 1990. godine u Poljkoj, kao dan posvećen obeležavanju romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Prethodno, 1971. godine u Česterfildu kod Londona, od 7. do 12. aprila održan kongres Meunarodne romske unije. Na tom je kongresu donesena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (Išao sam išao, kao i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena horizontalna dvobojka s crvenim točkom u sredini, simbole napretka i pokreta, kao i migracije Roma tokom istorije.

Tagovi

Pročitajte još: