(FOTO) Predsednik GO Novi Beograd položo venac na Spomenik žrtvama Holokausta na Starom sajmištu

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan položio je danas, 28. januara, venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

U nacističkom logoru na Starom sajmištu pogubljeno je na desetine hiljada Jevreja, Srba, Roma i drugih naroda s ovih prostora. Prošle godine, na Starom sajmištu počela je izgradnja Memorijalog centra u kom će u dva muzeja biti izložena dokumenta, fotografije i drugi dokazi o stravičnim fašističkim zločinima.

Ceremoniju odavanja počasti žrtvama Holokausta, organizovalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Vence na Spomenik žrtvama na Starom sajmištu poližili su izaslanica predsednika Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, prvi potpredsednik Vlade RS i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, Predsednik Narodne skupštine RS Vladimir Orlić, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Grada Beograda, Udruženja građana koja neguju antifašističku tradiciju, tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije kao i predstavnici boračkih udruženja.

Tagovi

Pročitajte još: