(FOTO) PREDSEDNIK GO NOVI BEOGRAD SA STANARIMA ZGRADE U BLOKU 30: Rešavaćemo probleme fazno

Gradska opština Novi Beograd, uputiće zahtev Sekretarijatu za saobraćaj da stanri u bloku 30, u Ulici Mihaila Pupina broj 119, dobiju pešački prelaz, a stanari će postaviti rampe na ulazima u podzemnu garažu koju nesavesni vozači koriste kao vezu sa regularnim saobraćajnicama, čime ugrožavaju statiku zgrade – rekao je presednik opštine Bojan Bovan, juče, 21. marta, prilikom razgovora sa stanarima.

Obilasku zgrade, na zahtev stanara, između ostalih, prisustvovali su Igor Ćurčić direktor marketinga Javnog preduzeća Gradsko-stambeno i Nebojša Kuzmanović, šef Odseka za inspekcijske poslove u GO Novi Beograd.

Zgrada ima 11 ulaza od kojih po dva čine jednu celinu, dok je ulaz 119 zaseban i okrenut je ka istoku.

Bovan je poručio da je uočeno nekoliko problema koji će se rešavati fazno i da je najveći zahvat sređivanje fasade i terasa koje mogu da ugroze bezbednost stanara.

-Za održavanje fasada i krovova kao najpovoljenije rešenje stanarima ostaje dogovor sa Gradskim-stambenim preduzećem, koje omogućava da se nakon izrade građevinskog projekta radovi plate u ratama na pet godina – poručio je predsednik opštine.

U ime svojih komšija, o problemima stanara govorila je Milka Marjanović, do novembra prošle godine upravnica na jednom od ulaza.

Ona je istakla da krov na pojedinim mestima prokišnjava, na spojevima se javljaju pukotine, a zbog sleganja tla popuštaju i noseće grede.

-Stanari su pokrenuli postupak izrade građevinskog projekta posle kog će se tačno znati koji radovi su neophodni i koliko bi koštala sanacija – rekala je Milka Marjanović.

Ona je dodala da su iznosi veliki, što kod većine vlasnika izaziva otpor, ali i da je to je jedini način da se problemi reše.

-Gradsko – stambeno je voljno da pomogne, ali smo mi, nažalost, nemoćni ukoliko stanari odbiju ponudu – rekao je Igor Ćurčić. Otplata na 60 rata je najpovoljnija ponuda, a ukoliko to odbiju, inspekcija ima mogućnost da izda nalog što znači da se primnjuje pomalo nepopularno rešenje, a to je izdavanje privremene mere suda za naplatu radova – rekao je Ćurčić.

Kad je reč o garažama, stanari su se požalili da su ih neki vlasnici pretvorili u poslovni prostor, odnosno radionice, a neke su zazidane i pripojene stanu. Jedno od predloženih rešenja za problem garažnog prostora, kako se čulo tokom obilaska zgrade, bilo bi formiranje udruženja vlasnika garažnih mesta.

Posla za inspeckiju biće i u proveri legalnosti zaziđivanja prostora koji je prvobitno bio projektovan kao elevator za bacanje smeća, jer su neki od stanara taj prostor pretvarali u kupatila iz kojih često curi voda.

S obzirom na to da je zgrada podignuta pre više od pola veka i da nije održavana, posla ima mnogo, a opština će, prema rečima predsednika, biti spona sa gradskim preduzećima u čijoj nadležnosti bude neki od pomenutih zahteva stanara.

Tagovi

Pročitajte još: