(FOTO) Predsednik GO NOVI BEOGRAD uručio ugovore za obnovu kuća izbeglim i raseljenim licima

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, uručio je danas ugovore o dodeli građevinskog materijala za obnovu kuća izbeglim i raseljenim licima.

Pomoć za kupovinu građevinskog materijala za obnovu seoske kuće posredstvom Povereništva za izbeglice GO Novi Beograd, dobilo je 10 porodica, po osnovu projekata sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) iz 2023.godine.

Ljudima koji su se već uselili, ili tek treba da se usele u nove domove, predsednik Bovan je poželeo dobro zdravlje i srećan i sređeniji život od prethodnog.

-Zahvalni smo Komesarijatu sa kojim u ovim projektima sarađujemo još od 2012. godine – rekao je Bovan. – Reč je o direktnoj i konkretnoj pomoći. Sve što smo radili, bilo da je reč o kupovini kuće ili građevinskog materijala,uradili smo u direktnom kontaktu sa vama, pa se nadam da smo zajedno uspeli da vam posle teškog perioda koji ste svi prošli, omogućimo lepši život.

Porodice izbeglih i raseljenih, koje su imale prebivalište ili boravište na Novom Beogradu, posle višedecenijske potrage za svojim krovom konačno su se skućile, uglavnom van Beograda.

Pomoć za kupovinu građevinskog materijala iz takozvanog malog granta, vrednosti do 250.000 dinara, dobilo je sedam vlasnika kuća, dok je troje koji su sami kupili kuću, dobilo takozvani veliki grant, odnosno pomoć za kupovinu materijala u vrednosti do 800.000 dinara.

Jedan od potpisnika ugovora, Tomislav Lončarević, raseljeno lice iz Peći, sa Kosova i Metohije, jedan je od troje korisnika koji su dobili veliki grant. On je prethodno sam kupio kuću u selu Ašanja, opština Pećinci i nije krio zadovoljstvo što će dobiti i građevinski materijal.

– Ovom donacijom uspeo sam potpuno da rešim svoje stambeno pitanje. Kuća će biti obnovljena i omogućiće nam lepši, kvalitetniji i komforniji život – rekao je Lončarević.

Kad je reč o malom grantu, on se dodeljuje porodicama kojima su opština i KIRS već kupili kuću. Vrednost kuće je 1.700.000 dinara. Među sedam vlasnika takve kuće su i Gordana Marčinković, izbeglica iz Karlovca u Hrvatskoj, koja je danas dobila građevinski materijal za nekretninu u Maloj Moštanici kod Obrenovca, dok se Boško Ljuboja, izbeglo lice iz Vinkovaca u Hrvatskoj, sa Novog Beograda preselio u Popince u opštinu Pećinci.

Šef Odseka za društvene delatnosti GO Novi Beograd Zorica Bradonjić, izjavila je da u svim projektima Komesarijata opština sopstvenim sredstvima učestvuje sa 10 odsto vrednosti, po projektu.

– Zaključno sa 2022. godinom, opština je sa KIRS-om realizovala 103.552.718 dinara pomoći i 357.000 evra, kroz Regionalni stambeni program iz sredstava Evroipske banke za obnovu i razvoj – rekla je Bradonjić.

Ona je dodala da se opština uključuje i u projekte za takozvane dohodovne delatnosti, a oni su namenjeni kupovini alata i mašina za osobe iz ove kategorije stanovništva, koje bi da započnu sopstvenu delatnost.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn