(FOTO) PREDSEDNIK GO NOVI BEOGRAD: Žrtve bombardovanja kineske ambasade srpski narod doživljava kao svoje žrtve

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan i gradonačelnik kineskog grada pobratima Dženđijanga Sju Šuhaji, položili su danas vence na spomen obeležje kineskim državljanima stradalim u bombardovanju Ambasade Narodne Republike Kine na Novom Beogradu tokom NATO agresije 1999. godine.

-Novi Beograd neguje kulturu sećanja, a u tom istorijskom pamćenju zauvek će ostati upisan i taj bezočni čin prema kineskom narodu koji je istinski potresao Srbiju. Te žrtve je srpski narod doživeo kao svoje – rekao je predsednik Bovan tokom razgovra sa kineskim prijateljem.

U NATO bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 7. maja 1999. godine, poginulo je troje kineskih državljana, a dve žrtve, novinari lista “Guangming žibao“, supružnici Sju Singhu i Džu Jing, rodom su iz Dženđijanga.

Novi Beograd je sa Dženđijangom prošle godine potpisao Sporazum o saradnji dve lokalne uprave u oblasti privrede, kulture, turizma, obrazovanja, nauke i sporta.

Pre posete mestu stradanja državljana Kine, za kinesku delegaciju u Svečanoj sali GO Novi Beograd priređena je izložba „Sećanje na stradale kineske novinare“, autora Renka R. Spalevića, predsednika Udruženja boraca NOR-a Novog Beograd, koje svakog 7. maja obeležava ovaj datum kao dan koji je postao simbol prijateljstva i bratstva kineskog i srpskog naroda.

Bovan je sa kineskom delegacijom obišao i Kineski kulturni centar koji je podignut na mestu bombardovane ambasade u Ulici Trešnjinog cveta.

Gradonačelnik Dženđijanga Sju Šuhaji je istako da istoriju i taj tragičan događaj nikad ne treba da zaboravimo, ali da tim više treba da negujemo mir.

-Prijateljstvo između Srbije i Kine, kao i prijateljstvo između grada Dženđijanga i Novog Beograda, koje je ozvaničeno i sporazumom o prijateljskim odnosima, otvara ogromne mogućnosti razvoja ekonomskih odnosa i saradnje u drugim oblastima, posebno u oblasti obrazovanja i kulture – rekao je gradonačelnik Šuhaji. Ta saradnja mogla bi da počne razmenom studenata, predložio je gradonačelnik Šuhaji, pozivajući novobeogradske studente na letnje škole u Dženđijangu.

Provincija Đangsu u kojoj se nalazi Dženđijang, kako je istaknuto tokom dvodnevnog boravka kineske delegacije na Novom Beogradu je najbogatija u Kini. Grad pobratim Novog Beograda, između ostalog, poznat je po veoma uspešnoj Kompaniji “Yuwell Group“ koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme.

Tagovi

Pročitajte još: