(FOTO) PREDSEDNIK GO NOVI BEOGRAD: Žrtve bombardovanja kineske ambasade srpski narod doživljava kao svoje žrtve

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan i gradonačelnik kineskog grada pobratima Dženđijanga Sju Šuhaji, položili su danas vence na spomen obeležje kineskim državljanima stradalim u bombardovanju Ambasade Narodne Republike Kine na Novom Beogradu tokom NATO agresije 1999. godine.

-Novi Beograd neguje kulturu sećanja, a u tom istorijskom pamćenju zauvek će ostati upisan i taj bezočni čin prema kineskom narodu koji je istinski potresao Srbiju. Te žrtve je srpski narod doživeo kao svoje – rekao je predsednik Bovan tokom razgovra sa kineskim prijateljem.

U NATO bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, 7. maja 1999. godine, poginulo je troje kineskih državljana, a dve žrtve, novinari lista “Guangming žibao“, supružnici Sju Singhu i Džu Jing, rodom su iz Dženđijanga.

Novi Beograd je sa Dženđijangom prošle godine potpisao Sporazum o saradnji dve lokalne uprave u oblasti privrede, kulture, turizma, obrazovanja, nauke i sporta.

Pre posete mestu stradanja državljana Kine, za kinesku delegaciju u Svečanoj sali GO Novi Beograd priređena je izložba „Sećanje na stradale kineske novinare“, autora Renka R. Spalevića, predsednika Udruženja boraca NOR-a Novog Beograd, koje svakog 7. maja obeležava ovaj datum kao dan koji je postao simbol prijateljstva i bratstva kineskog i srpskog naroda.

Bovan je sa kineskom delegacijom obišao i Kineski kulturni centar koji je podignut na mestu bombardovane ambasade u Ulici Trešnjinog cveta.

Gradonačelnik Dženđijanga Sju Šuhaji je istako da istoriju i taj tragičan događaj nikad ne treba da zaboravimo, ali da tim više treba da negujemo mir.

-Prijateljstvo između Srbije i Kine, kao i prijateljstvo između grada Dženđijanga i Novog Beograda, koje je ozvaničeno i sporazumom o prijateljskim odnosima, otvara ogromne mogućnosti razvoja ekonomskih odnosa i saradnje u drugim oblastima, posebno u oblasti obrazovanja i kulture – rekao je gradonačelnik Šuhaji. Ta saradnja mogla bi da počne razmenom studenata, predložio je gradonačelnik Šuhaji, pozivajući novobeogradske studente na letnje škole u Dženđijangu.

Provincija Đangsu u kojoj se nalazi Dženđijang, kako je istaknuto tokom dvodnevnog boravka kineske delegacije na Novom Beogradu je najbogatija u Kini. Grad pobratim Novog Beograda, između ostalog, poznat je po veoma uspešnoj Kompaniji “Yuwell Group“ koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn