(FOTO) PREDSEDNIK OPŠTINE NOVI BEOGRAD SE ZAHVALIO VATROGASCIMA NA POŽRTVOVANJU

Predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan zahvalio se danas 1. februara, pripadnicima Vatrogasno – spasilačke jedinice Novi Beograd na izuzetnom požrtvovanju tokom gašenja požara u Kinseskom centru u bloku 70, 24. januara, ali i na svim akcijama spasavanja u kojima se pokazalo koliko je osnivanje ovakve jedinice za područje Novog Beograda 2022. godine, bilo opravdano.

Sastanku u Vatrogasno-spasilačkoj stanici u Đorđa Stanojevića bb, pored pripadnika te stanice, prisustvovali su i načelnik sektora za vanredne situacije Grada Beograda Milan Vasović i komandir stanice Novi Beograd Vlatko Ristić.

-U ime svih građana Novog Beograda, veliko vam hvala što pokazujete hrabrost i neustrašivost u svakom trenutku. Odradili ste vrhunski posao i svaka vam čast – rekao je Bovan. – Kao predsednik opštine i komandant opštinskog štaba za vanredne situacije, bio sam na licu mesta i video koliko je opasan i težak posao kojim se bavite – dodao je Bovan.

On je naglasio da su na Novom Beogradu, prilikom gašenja požara u Kineskom tržnom centru, prvi put korišteni helikopteri, što je na tako urbanom području, zbog blizine škole, vrtića i stambenih zgrada, jako rizično.

-Prvi put sam imao priliku da vidim rad helikopetraske jedinice u gradu. Znam da ste se dosta borili sa dalekovodom, da bi se stuja isključila na vreme kako ne bi bilo opasnosti ni po vas ni po građane – rekao je Bovan. – Urađeno je sve brzo i sveobuhvatno i osim što se jedan od vaših kolega nagutao dosta dima, povređenih srećom nije bilo.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Beograda Milan Vasović je istako da su se pripadnici jedinice na mestu požara u Kineskom centru pojavili znatno brže nego pre dve i po godine, kada je u bloku 70 takođe izbio požar u jednom od objekata istog Kineskog centra.

-Ranije su požare na Novog Beogradu gasile vatrogasne jedinice iz stanica u Zemunu i Voždovcu – rekao je Vasović.- Došle su i sada ekipe iz celog Beograda, ali je u ovakvim situacijama brzina dolaska na lice mesta presudna za efikanost u spasavanju građana i imovine, kao i po bezbednost vatrogasaca – rekao je Vasović.

Komandir vatrogasn-spasilačkog voda novobeogradskih vatrogasaca Marko Obradović, koji se sa svojim kolegama prvi pojavio na terenu u bloku 70, rekao je da su za vatrogasce prilikom gašenja požara u KC najveći problem bile plinske boce, a njih je u lokalima zahvaćenih požarom, prema njegovim rečima, bilo više od 30.

-Goreo je srednji deo tržnog centa na spratu i vatra se velikom brzinom razbuktala levo i desno od mesta požara – rekao je Obradović. -Kad je isključen dalekovod i posle intervencije helikopterske jedinice, posao nam je bio znatno olakšan, tako da je već posle dva sata, požar stavljen pod kontrolu.

Tokom razgovora sa predsednikom opštine istaknuto je da vatrogasci rade stresan posao, opasan po njihove živote, te da svaki učesnik u akciju gašenja požara ide pod opremom teškom između 40 i 50 kilograma, bez obzira da li je temperatura vazuha ispod nule ili je plus 40 stepeni Celzijusa.

Vatrogasci Novog Beograda pohvalili su se kako su istakli „svojim patentom“, cisternom od 30 kubika vode koja im olakšava posao.

Kad je reč o podršci opštine, vatrogasci su naglasili da je neophodno da se apeluje na redovne kontrole ispravnosti hidrantne mreže u stambenim zajednicama koja često nije u funkciji, a koja im je od ogromne pomoći. Istakli su da neretko imaju problem sa pristupom mestu požara, jer su na prolazima za vatrogasna kola parkirani automobili, što je zbog manjka parking prostora,
problem u celom Beogradu.

Predsednik opštine Bojan Bovan zahvalio se vatrogasnoj jedinici Novi Beograd i na njihovom odzivu prilikom manifestacija koje organizuje opština, kao i na učešću u radionicama za najmlađe, jer njihovo prisustvo uvek obraduje decu. Osim što mogu da uživo vide vatrogasna vozila i opremu, mališani u takvim prilikama uvek ponešto nauče o svojoj bebednosti, bezbednosti svojih drugara, porodice i šire društvene zajednice.

Pre posete vatrogascima, Bovan je obišao i Kineski centar u boku 70 koji je goreo 24. janura. Na spratu koji je izgoreo, radnici uveliko uklanjaju ruševine.

Tagovi

Pročitajte još: