(FOTO) Ruski predlog za Savski most menja novobeogradsku obalu: Umesto rušenja, integracija u memorijalni kompleks

Vizuelizacija: Icarus

Zamisao je da se čelični luk zajedno sa fragmentima bočnih raspona integriše u kompoziciju reustauriranog kompleksa Staro Sajmište duž ose glavnog spomenika.

Icarus, zajednica urbanih aktivista sastavljena od oko tri stotine ruskih arhitekata i dizajnera koji trenutno deluju u Beogradu, ponudila je domaćoj javnosti zanimljivo rešenje problema koji već godinama tišti srpsku prestonicu, predstavivši nedavno projekat Half-Bridge of Memories – Program revitalizacije prostora Starog Sajmišta kao mesta sećanja kroz nasleđe Savskog mosta.

Na čelu osmočlanog tima koji stoji iza ove ideje nalazi se arhitekta Vitalij Sadnjikov iz firme RBTS, a predloženi koncept, kako je objašnjeno, podrazumeva očuvanje Starog savskog železničkog mosta kao integralnog dela spomen-područja posvećenog žrtvama holokausta, genocida nad Srbima i Romima i zločinima nad protivnicima okupatora tokom Drugog svetskog rata.

Vizuelizacija: Icarus

Čelični luk integrisan u kompoziciju kompleksa
Zamisao je da se čelični luk mosta zajedno sa fragmentima bočnih raspona integriše u kompoziciju reustauriranog kompleksa logora Staro Sajmište duž ose glavnog spomenika.

„Pored funkcije memorijala i muzeja, Staro Sajmište poseduje evidentni potencijal da ostvari funkciju istraživačko-obrazovnog centra u oblasti humanitarnih istraživanja sa stalnim programom događaja“ – kažu iz Icarusa.

Vizuelizacija: Icarus

Most, sačuvan u fragmentima, pretvoriće se u polumost, nedovršenu strukturu veze dve obale koji se prekida iznad reke.

Kako je predloženo, očuvani paviljoni Starog Sajmišta i njegovog prostranog partera mogu postati domaćini ne samo izložbama, već i tematskim filmskim i pozorišnim festivalima.

Most, sačuvan u fragmentima, pretvoriće se u polumost, nedovršenu strukturu veze dve obale koji se prekida iznad reke, u čijoj će se očuvanoj prepoznatljivoj konstrukciji nalaziti stakleni prolaz koji se prelama preko reke.

Vizuelizacija: Icarus

39.000 zvona koje njiše vetar
Prema rečima autora, ova kompozicija treba da pruži emotivni doživljaj nedostižnosti grada sa druge strane Save „kao simbola slobode za one koji su pali u okove logora“.

„Eho sećanja nadglasan je hukom tramvaja, a predložena kompozicija kreira prostor tolerancije“ – ističu iz Icarusa za naš portal.

Deo projekta je i kompozicija sastavljena od 39.000 zvona koje njiše vetar, čime se aludira na broj žrtava stradalih u logoru smrti na levoj obali Save.

Vizuelizacija: Icarus

Autorski tim
Autorski tim koji potpisuje rešenje polumosta čine: Vitaly Stadnikov, Alexander Erman, Nikita Sergienko, Elvira Ibragimova, Ilya Ivanov, Kristina Razumova, Oleg Raspopov i Olga Roset.

Tagovi

Pročitajte još: