(FOTO) Sajam zapošljavanja privukao ogroman broj Novobeograđana

Sajam zapošljavanja održan je u zgradi opštine Novi Beograd uz izuzetnu posećenost građana i učešće 36 poslodavaca koji su ponudili ukupno 1.195 radnih mesta različitih profila.

Sajam su organizovale Nacionalna služba za zapošljavnje – Filijala za Grad Beograd i Gradska opština Novi Beograd.Različita radna mesta, od najprostijih do visokokvalifikovanih, ponudiole su domaće i strane firme, javna preduzeća i ustanove, između ostalih „LUKOIL SRBIJA“, Predškolska ustanova „11“ april“, JP „Parking servis“.

Gužva u sali gradske opštine nije jenjavala od otvaranja u 11 časova do 14 sati, do kad je sajam trajao. Na vidno postavljenim natpisima firmi, poslodavci su istakli zanimanja koja su im potrebna, a tražili su se između ostalog; prodavci, inženjeri, radnici u prozvodnji i obezbeđenju, medicinske sestre, geronto – domaćice.Najveću ponudu za radnicima istakli su Javno preduzeće „Pošte Srbije“, sa čak 150 slobodnih radnih mesta i firma „ROBERT BOSCH DOO“ kojoj je za pogon u Pećincima potrebno 140 radnika, na proizvodnim linijama, u skladištu i na poslovima tehničara održavanja.

Predsednik opštine Bojan Bovan, pojedinačno se zahvalio predstavnicima poslodavaca koji su posetiocima pojašljavali za koje pozicije su im potrebni radnici i neke od uslova koje moraju da ispune pre zakazivanja razgovora o zaposlenju.-Sajam zapošljavanja poslednjih godina nije organizovan na Novom Beogradu, a s obzirom na broj stanovnika i broj kompanija registrovanih na našoj teritoriji, kao i sve izraženiji manjak radne snage kod nas, potreba za ovakvim sajmovima svakako postoji – rekao je predsednik opštine.

Bovan je istakao da Novi Beograd ima dobru saobraćajnu povezanost sa industrijskim zonama, što je olakšica za sugrađane, u smislu odlaska na posao u te privredne zone i izneo očekivanja da će se posle ovog sajma, smanjiti broj nezaposlenih od 5.200 Novobeograđana, koliko je zvanično na evidenciji NSZ.

– Očekujemo da i izgradnja EKSPO centra, kojem Novi Beograd takođe gravitira, doprinese otvaranju novih radnih mesta, a posebno bih naglasio da je sajam zapošljavanja dobra prilika za mlade ljude koji imaju nameru da zbog posla idu u inostranstvo, pre tako krupnog životnog koraka, provere da li ovde imaju uslove za zaposlenje i priliku da ostvare pristojnu zaradu, grade karijeru i zasnivaju svoje porodice – rekao je Bovan.Na štandu Nacionalne službe, posetioci su mogli su da se informišu o aktuelnim javnim pozivima i konkursima, programima i merama NSZ za podsticanje zapošljavanja, a nezaposleni su imali pomoć u pisanju radne biografije.

Sajam zapošljavanja na Novom Beogradu otvorio je zamenik direktora Filijale Beograd NSZ Siniša Knežević.

On je istakao da su u NSZ i dalje otvoreni javni pozivi za teže zapošljive kategorije stanovništva, za koje je javni poziv otvoren do kraja ovog meseca, a da su javni pozivi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom otvoreni do 31. decembra.-Što se tiče programa „Moja prva plata“, u toku je druga faza tog programa, pa podsećam da zainteresovani mogu da podnesu zahtev do 6. decembra – rekao je Knežević.

Tagovi

Pročitajte još: