(FOTO) Satelitski snimci širenja Novog Beograda

Nekada je Ulicom omladinskih brigada, od Jurija Gagarina do auto-puta prolazio samo jedan bus. To je bio gotovo prazan prostor i “bajpas” koji je povezivao gusto naseljene savske i bežanijske blokove sa starim delom Novog Beograda – kružnim tokom kod Opštine. Osim tehničke škole i industrijskih hala i servisa, nanizanih uz IMT, tu nije bilo ničega. Danas, ovo je jedna od najvažnijih novobeogradskih ulica, koja može da se pohvali i najvišim soliterom, najvećim poslovnim centrom, ekspanzijom stanogradnje…

Poslednjih godina Novi Beograd doživljava poslednju fazu svoje tranzicije od peščanog praznog prostora prožetog korovom do novog centra Beograda – to je mesto koje se iz spavaonice transformisalo u poslovni centar Srbije. Prostor buduće autobuske stanice bio je do skoro jedna od većih praznih zona, a Blok 42 uveliko se gradi: s jedne strane pruge luksuzni poslovni prostor, a s druge peroni buduće autobuske stanice. I čuveni buvljak uskoro se seli jer kao ruglo već narušava planirani izgled ovog dela.

Pa ipak, sećanje na “stari” Novi Beograd iz osamdesetih i devedesetih godina još se može oživeti. Postoji još nekoliko praznih prostora koji čekaju svoju transformaciju. Kako vreme protiče, sve su dragoceniji i vredniji… Najveći takav prostor jeste Blok 26. On je samo malim delom izgrađen, a interesantno je da je svojevremeno, 2010. godine, strani investitor tu želeo da napravi ultravisoki soliter usred Beograda. Reč je o firmi koja je podigla i svetsku atrakciju, Burž Kalifu u Dubajiu. Bili su odbijeni jer se u nekim prethodnim vremenima i sistemima lokalne vlasti smatralo – da nam toliko solitera nije potrebno!?

Još jedan zanimljiv, a ogroman prazan prostor nalazi se kod Fakulteta dramskih umetnosti, a u pitanju je Blok 39. Peskovito tlo odavno je zaraslo u korov i samoniklo drveće, neravno je i pusto. Senka starog, divljeg Novog Beograda sada čeka neku novu, luksuznu građevinu. Tlo koje je jedna generacija s mukom nasula da bi one kasnije uživale u njemu, zidale grad budućnosti, konačno oslobođen neprijatelja, bara, trske i neizvesne prošlosti.

Kako se Novi Beograd razvijao i kako su se prazni blokovi popunjavali u poslednjih 20 godina, svedočeći o snažnom razvojnom zamahu nekadašnje “spavaonice Beograda” koja je postala novi poslovni, stambeni, finansijski i saobraćajni centar, lako može da se vidi preko satelitskih snimaka za Gugl mape koje smo za ovu priliku izdvojili…

2001. godina

Bežanijska kosa je tek poluizgrađeno naselje, a Novo bežanijsko groblje tek se formira. Oko garaže GSP i duž pruge je doslovno pustoš. Bulevar Milutina Milankovića još je nezavršen. Poluprazan je i onaj blok gde se danas nalazi crkva, prekoputa Novog Merkatora, kao i sam prostor Novog Merkatora. Oko Beogradske arene tek niču zgrade.

2002. godina

Podignut je Novi Merkaotr, oblikuje se Bežanijska kosa, dograđuje YuBC centar. Polako se popunjava i stabeni prostor oko Arene.

2005. godina

“Komplikuje” se saobraćaj u zoni auto-puta, izgradnjom dve nove petlje, u Antifašističke borbe i Španskih boraca. Širi i groblje, a bulevar Milutina Milankovića produžen je do Tošinog bunara i postaje novi poslovni pravac u gradu. Grade se zgrade duž Vojvođanske i popunjava prostor prekoputa Palate Srbija (spominjani i danas nedovršeni Blok 26 sa crkvom i nesuđenim najvišim soliterom u gradu). Uz Vojvođansku ulicu niču višespratnice.

2007. godina

Radi se na prvom velikom planskom naselju posle mnogo godina – Belvilu, univerzitetskom selu. Zajedno sa njim, gradi se i tržni centar. Još tržnih centara niče u Omladinskih brigada, tik uz IMT. Vide se prve zgrade Erport sitija. Gradi se i oko Arene.

2009. godina

Završen je Belvil, udaren temelj Mostu na Adi. Još se gradi na Bežanijskoj kosi, a napreduje i Erport siti. Gradi se tržni centar kod ušća. Ipak, još uvek je mnogo ledina i pustih peščara…

2012. godina

Novi Beograd na ovom snimku ima novi most, ali ograničen pristup – čeka se na nastavak izgradnje pristupnih saobraćajnica. Bežanijska kosa i dalje napreduje, a pored novobeogradske železničke stanice vidi se replika Terazija.

2014. godina

Napreduju konačno pristupne saobraćajnice Mostu na Adi, napravljen je nadvožnjak iznad Antifašističke borbe i Đorđa Stanojevića.

2016. godina

Gradi se Bulevar heroja sa Košara, a sadašnji “A blok” smešten na uglu Omladinskih brigada i Juriha Gagarina postaje veliko gradilište. Erport siti dobija još objekata, a gradi se i u Milutina Milankovića.

2020. godina

Gradi se Blok 42 – autobuska stanica s jedne strane pruge i novi poslovni objekat s druge (uz Milutina Milankovića), Ušće je dobilo “kulu bliznakinju”, u Omladiskih brigada podiže se najviši soliter na levoj obali Save. “Praznog prostora” sve je manje, a Novi Beograd postaje sve veći i važniji.

 

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn