(FOTO) Savet za bezbednost saobraćaja GO Novi Beograd usvojio program rada za 2024.

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima Gradske opštine Novi Beograd održao je 6. februara sednicu na kojoj je usvojen Godišnji program rada.

Članovi Saveta usvojili su mere i aktvivnosti za unapređenje bezbednosti pešaka, biciklista, kao i organizovanje tribina, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na ovu temu.

Organizacija prošlogodišnjih događaja, kako je zaključeno na sednici, naišla je na nepodeljenu podršku učesnika aktivnosti koje je Savet ralizovao, pa će edukacija vaspitača i učitelja, tribine za građane kao i radionice za najmlađe sa temama bezbednog učestvovanja u saobraćaju, biti i ove godine u fokusu rada Saveta.

Programom za 2024. godinu, između ostalog, predviđena je realizacija dva seminara za vaspitače i učitelje iz oblasti bezbednosti pešaka u saobraćaju, kao i takmičenja učenika za drugi, treći i četvrti razred novobeogradskih osnovnih škola, u kojima su đaci prošle godine rado učestvovali.

Predviđena je i organizacija „Biciklijade“, kao vid edukativnog programa za najmlađe, način ukazivanja na bezbednost biciklista i promocije vožnje bicikla kao zdravog stila života.

Savet će, kako je rečeno, pokrenuti više inicijativa iz oblasti unapređenja bezbednosti učesnika u saobraćaju na području opštine, a kad je reč o saradnji sa Upravom saobraćajne policije predložiće da se poveća broj lokacija obuhvaćenih automatskom kontrolom brzine kretanja automobila.

Na sednici su prezentovani i podaci Policijske uprave za teritoriju GO Novi Beograd, prema kojima su se od 1. janura 2024. godine do 5.februara, dogodile 144 saobraćajne nezgode s materijalnom štetom, od kojih su dve imale smrtni ishod. Stradali su jedan pešak i jedan vozač, dok je osmoro učesnika u saobraćaju zadobilo teške telesne povrede.

Pored predstavnika opštine, Savet za bezbednost u saobraćaju GO Novi Beograd čine predstavnici Policijske uprave Novi Beograd, JKP “Beograd put“, „Javnog preduzeća putevi“, Sekretarijata za saobraćaj Gradske uprave Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, kao i „Parking servisa“ i SAT „Media group“.

Tokom sednice najavljen je i sastanak sa predstavnicima lokalnih samoupra na temu finansiranja programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u 2024. godini, koja je održana juče 7. februara u sali 1 GO Novi Beograd, a koju je inicirala Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na osnovu Nacionalnog godišnjeg programa opredeljena su sredstva za realizaciju mera i aktivnosti za unapređenje saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave, a njihova efikasna raspodela, kako je naglašeno na tom sastanku, doprineće dostizanju strateškog cilja koji predviđa da se do 2030. godine broj poginulih i teško telesno povređenih smanji za 50% u odnosu na 2019.godinu, kao i da saobraćajne nezgode budu bez poginule dece.

U ime Gradske opštine Novi Beograd sastanku je prisustvoao član Saveta za bezbednost saobraćaja Vladimir Ugrenović.

Tagovi

Pročitajte još: