(FOTO) SAVREMENA ŠKOLA ZA 21. VEK: Rekonstruisana Deveta gimnazija na Novom Beogradu

Posle godinu dana „podstanarskog života“ đaci Devete beogradske gimnazije će se vratiti u svoju školu, koju stari polaznici neće prepoznati. Dograđenih 2.500 metara kvadratnih, kompletno rekonstruisan stari deo, savremeno opremljene učionice i kabineti, zidovi i hodnici obojeni u pastelne tonove zelene, plave, žute, boje lavande, daju sliku škole za 21. vek u kojoj bi svako poželeo da uči.

Ekipa „Novosti“ posetila je gimnaziju i na licu mesta se uverila kako teku poslednje pripreme da sve bude spremno do početka školske godine. Privode se kraju radovi na izgradnji amfiteatra, unose klupe, opremaju kabineti…

– Dobili smo multimedijalnu salu za predavanja na pametnim tablama za prirodne nauke, lift za decu sa posebnim potrebama – navodi Tatjana Šuković, direktor škole. – Fiskulturna sala od 450 kvadrata je potpuno nova sa posebnim sistemom za akustiku. Imamo i salu za kondicione i korektivne vežbe opremljenu modernim spravama, spravarnicu, pet kabineta za informatiku sa posebnom opremom, letnju amfiteatar učionicu za predavanja, đačke prezentacije.

LEGAT PROFESORKE KARADžIĆ

Poseban prostor u školi rezervisan je za legat koji je đacima ostavila bivši predavač, akademski slikar Branka Karadžić.

Ona je školi poklonila sve svoje slike koje krase zidove hola, a biće postavnjene klupice kako bi đaci mogli da se odmore i uživaju u predahu između časova.

Prema rečima Šukovićeve, osim tekućeg održavanja, škola nije značajnije renovirana od osnivanja 1961. godine. Usled povećanja broja odeljenja sa 32 na 40, kao i reformi programa nastave i učenja po kome se učenici iz nekoliko predmeta dele na grupe za vežbe, postojeći školski prostor postao je nedovoljan za izvođenje nastave za oko 1.100 učenika. U novom prostoru đacima će biti prijatniji boravak.

-Želeli smo malo da izađemo iz stereotipa – kaže Šuković. – Zid u učionici na kome su vrata je u jačoj boji, ostala tri su u svetlijim tonovima. Svaki hodnik na spratu i učionica imaju svoju boju. Da deca imaju malo osveženje, da im bude lepo i veselo, a opet da to nije kao u vrtiću ili osnovnoj školi. Kabinet biologije je zelen, matematike plav. Prvi put ćemo koristiti ogromno dvorište, koje je bilo zaraslo u korov. Sada su postavljene klupice, letnjikovac, đaci će moći ovde da se odmore. Zahvaljujući solarnim panelima škola će stalno imati toplu vodu, kao i stomatološku ordinaciju.

Deveta gimnazija jedna je od prvih zgrada sagrađenih na Novom Beogradu. Šukovićeva se zahvaljuje Sekretarijatu za investicije koji je investitor radova, kao i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, koji je finansirao projekat, ali i nabavku opreme.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn