(FOTO) Seminari za vaspitače i učitelje na Novom Beogradu: Da nam deca budu što bezbednija u saobraćaju

Gradsaka opština Novi Beograd organizovala je tokom vikenda seminare iz oblasti bezbednosti saobraćaja za vaspitače i učitelje sa teritorije Novog Beograda o tome kako deci da prenesu osnovne lekcije o bezbednom učešću u saobraćaju, bilo da pešače, voze bicikl ili se voze u automobilu i autobusu.

Nosilac projekta stručnog usavršavanja vaspitača i učitelja, koji najmlađe treba da upute kako da na putu od kuće do škole brinu o sebi i svojim vršnjacima, bio je Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Novi Beograd.

Seminar za vaspitače organizovan je u subotu 23. septembra u vrtiću „Iskrica“ na Bežanijskoj kosi, a za učitelje, dan kasnije, u nedelju, u skupštinskoj sali GO Novi Beograd.

Oba seminara otvorio je Dejan Zorić, član Veća GO Novi Beograd i predsednik Saveta za saobraćaj, koji je istakao da je analiza bezbednosti u saobraćaju pokazala da su najmlađi najugroženija kategorija stanovništva, te da su pored roditelja, vaspitači i učitelji prvi pozvani da decu upute kako da izbegnu saobraćajne nezgode.

Stručna predavanja kojima je prisustvovalo više od 40 učitelja i više od 50 vaspitača, održali su profesori Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, koji su između ostalog govorili o tipičnim situacijama u kojima deca stradaju, o tome koje su najčešće greške dece i vozača, kao i o načinima prenošenja lekcija za decu, bilo da pešače ili koriste neko prevozno sredstvo.

Novi Beograd, prema rečima predsednika opštine Bojana Bovana, nastaviće da se bavi ovom temom u skladu sa Strategijom za bezbednost u saobraćaju za period od 2021. godine do 2025. koju su sačinili Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda i Saobraćajni fakultet u Beogradu.

– Deo Strategije koji se odnosi na Novi Beograd, oslanja se na nekoliko bitnih i upozoravajućih podataka, a to su; povećan rizik učešća pešaka u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom, zatim broj nezgoda sa smrtnim ishodom u kojima učestvuju vozila javnog gradskog prevoza, a u posebnom riziku su i biciklisti. Zbog toga je važno da se posebno posvetimo svakoj od ovih kategorija učesnika u saobraćaju i da svako u svom domenu doprinese većoj bezbednosti dece, kao i svih stanovnika Novog Beograda – kaže Bovan.

Tagovi

Pročitajte još: