(FOTO) SIMBOL NOVOG BEOGRADA PONOVO POKAZUJE VREME: Popravljen sat na „Geneks kuli“

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, sat na „Geneks kuli“, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća.

Foto: Beoinfo

Sinoć je sat ponovo pušten u rad, a gradonačelnik je tim povodom obišao „Geneks kulu“ i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda, piše Beoinfo.

„Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bilo bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira u čijem će vlasništvu biti ‘Geneks kula’, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd“, rekao je Šapić.

Foto: Beoinfo

Ovo remek-dele moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn