(FOTO) SIMBOL NOVOG BEOGRADA USKORO OTVARA SVOJA VRATA: Novi, a opet stari Sava Centar

Skoro dve godine trajala je obnova Sava Centra, radovi na njegovoj modernizaciji uz maksimalno očuvanje autentičnog izgleda.

U planu je bilo 50, a uloženo je više od 111 miliona evra. I sada, jedan od simbola Beograda, remek delo arhitekte Stojana Maksimovića i jugoslovenske arhitekture, otvara svoja vrata početkom novembra.

I pored bojazni da će izgled objekta biti promenjen, kompanija Delta Real Estate uspela je maksimalno da očuva prepoznatljiv izgled Sava Centra koji je posle rekonstrukcije moderan, funkcionalan, fleksibilan, energetski efikasan, održiv kongresni, kulturni i poslovni centar koji će dodatno doprineti razvoju Beograda i Srbije kao kongresne destinacije.

Uspeli smo da zavirimo i vidimo kako izgleda obnovljeni Sava Centar. Pored očuvanja poznate kose staklene fasade koja je sada troslojna i energetski efikasna, unutrašnjost objekta je modernizovana uz zadržavanje karakterističnih elemenata kao što su plafonska cev, narandžasti hidranti, ograde koje kombinuju metal i staklo. Čak su pojedini komadi nameštaja reparirani i čine deo novog eneterijera.

Svima u sećanju tehnografska mapa sveta na zidu ulaznog hola dočekivaće nove posetioce, ali ne u pomračini kao nekada nego tokom dana obasjana dnevnom svetlošću, a noću rasvetom koja predstavlja omaž nekadašnjim visećim plafonskim sijalicama. Posetioci mogu opet da uživaju u umetničkim delima koja su posle rekonstrukcije vraćena u Sava Centar dok neka, kao što je devet metara dugačak kolaž „Kneza Miloša u Topčideru“ umetnika Predraga Peđe Milosavljevića ni tokom rekonstrukcije nije izmešten već je uz pomoć stručnjaka Muzeja grada Beograda zaštićen tokom radova. Pored ovih dela, boljem i prijatnijem ugođaju doprinosi mnogo više zelenila kako unutar objekta tako i u njegovoj okolini koja sada predstavlja pravu zelenu oazu.

Jedan od prostora (između Objekta A i B, odnosno kogresno-poslovnog dela i Velike dvorane) koji dugo nije bio u funkciji i predstavljao je zapušteni deo objekta, sada je pretvoren u zimsku baštu sa preko hiljadu metara kvadratnih, prirodno osvetljenu i obogaćenu prirodnim zelenim zidom koja nudi mogućnost organizovanja različitih događaja.

Kongresni deo koji čini trećinu Objekta A ima 46 konferencijskih sala u odnosu na nekadašnjih 16, uz maksimalno očuvanje izgleda velike Kongresne dvorane sa kaskadnim elementima ukrašenim impozantnim tapiserijama, uz povećanje broja sedećih mesta i moderan audio vizuelni sistem.

Beograđani, kao i posetioci Sava Centra imaju razloga da budu zadovoljni i ponosni rekonstrukcijom jednog od simbola našeg grada. Kongresno-poslovni deo, odnosno Objekat A posle otvaranja već polovinom novembra domaćin je kongresa nutricionista iz cele Evrope, dok će Velika dvorana čija rekonstrukcija još traje, prve posetioce primiti polovinom naredne godine.

(Telegraf.rs/PR)

Tagovi

Pročitajte još: