(FOTO) Sraman čin na novobeogradskom groblju: Uništili počivalište heroja stradalih u avionskoj nesreći, ukrali spomenik

Nestale su bronzane plakete s imenima nastradalih.

Ružan prizor zatekli smo na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Neko je bez imalo srama uništio grobnicu u kojoj počivaju članovi posade „Aviogeneksovog“ aviona koji se 1977. godine srušio u Gabonu.

Kako smo saznali, ovo se nedavno dogodilo i pogodilo je članove porodica stradalih 2. aprila 1977. godine, kada se putnički avion srušio iznad Libervila. Pretpostavlja se da su počinioci ovog gnusnog dela pod okriljem noći ušli na Bežanijsko groblje i ukrali bronzane plakete s imenima nastradalih.

Ćerka nastradalog mehaničara Mitra Vukovića posebno je pogođena ovom vešću. S njom smo stupili u kontakt i uputila nas je na njenu tviter objavu, s obzirom na to da ima zdravstvenih teškoća.

„Tužna sam. Moj otac je poginuo i sahranjen je u grobnici sa trojicom svojih kolega. Spomenik na grobnici je bio od bronze, pod zaštitom države. Stajao je 46 godina i svedočio o tragediji svih nas. Danas izgleda ovako. Četrdeset sedma godišnjica će biti teška jer svedoči o vremenu u kome živimo“, napisala je i detalje iznela u komentarima.

„Bronza je teška. Spomenik, umetnički rad, težak oko tone nije mogao tek tako da se odvoji od mermerne ploče, prenese i odveze bez buke i za kratko vreme. Strašno je to sve skupa“, dodala je.

Nesreća se desila u toku humanitarne misije, kada se avion Tu-134 aviokompanije „Aviogenex“, koji je prevozio donacije Jugoslavije afričkim zemljama, srušio nedaleko od piste aerodroma u Libervilu. Tom prilikom, poginulo je 8 osoba, 6 članova posade i dva putnika.

U grobnici su sahranjena 4 člana posade: Piloti Svetislav Vujović i Živorad Ostojić, mehaničari Mitar Vuković i Lazar Bogdanovski.

Identiteti prestupnika nisu poznati.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: