(FOTO) Tribina „Na maturu bez automobila“ u sali opštine Novi Beograd

Za maturante novobeogradskih srednjih škola u sali 1 Gradske opštine Novi Beograd, danas je u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Novi Beograd, održana tribina „Na maturu bez automobila“.

Reč je o značajnoj kampanji kojom se mladima u Srbiji skreće pažnja na rizična ponašanja u saobraćaju i načinu da te rizike izbegnu i sačuvaju svoje živote i živote drugih učesnika u saobraćaju. Kampanja je pokrenuta 2014. godine, posle velike tragedije u Kragujevcu 2013. godine u kojoj je, vraćajući se sa maturske večeri, stradala grupa maturanata.

Tribini je prisustvovalo stotinak novobeogradskih maturanata koje je u uvodnoj reči pozdravio predsednik Gradske opštine Novi Beograd Bojan Bovan, a na učenike je najsnažniji utisak ostavila novinarka Dea Đurđević, koja je govorila o ličnom iskustvu preživljavanja saobračajne nesreće, kao i obraćanje Nikole Miljkovića, najmlađeg šampiona Evrope na brdskim stazama za 2016. godinu.

Kao uspešan automobilista koji je karijeru započeo 2005. godine, Miljković je mladima poručio da se u svim prilikama, bilo da je reč o trkačkim stazama ili saobraćaju, moraju poštovati pravila i vožnja prilagoditi uslovima na stazi ili putu.

Proslava mature za mnogobrojne mlade ljude često je neka vrsta opravdanja za prvo pijanstvo, a brza vožnja, vožnja bez pojasa, nekorišćenje kacige i upotreba alkohola pre sedanja za volan, mogu da promene život iz korena, istakli su predstavnici Agencije za saobraćaj.

Svi govornici bili su decidni u preporuci maturantima, da ih na jednu od najznačajnijih proslava u životu, voze roditelji, prijatelji ili da koriste taksi prevoz

Tagovi

Pročitajte još: