(FOTO) Tribinom „Da niko ne bude manje važan” na Novom Beogradu obeležen Svetski dan autizma

Povodom obeležavanja 2. aprila, Svetskog dana autitzma u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ održana je tribina „Da niko ne bude manje važan” koju je u saradnji sa Centrom, organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Beograda.

Na tribini su govorili Ivana Kovačević Gagić master defektolog-oligofrenolog, Jovana Nikolovskidefektolog, Sara Bečanović, ppsiholog i Nenad Stojanović, politikolog-konsultant.

Obraćajući se učesnicima tribine, direktorka opštinskog Centra Milka Milovanović Minić je istakla da Centar u saradnji sa Beogradskim udrženjem osoba sa autizmom ima decenijsku tradiciju i kontinuitet u održavanju tribina kao i drugih aktivnosti usmerenih ka podizanju stepena vidljivosti osoba sa autizmom.

-Nastojimo da zajedničkim trudom okupimo, kako članove udruženja, tako i stručnjake i da doprinesemo pre svega vidljivosti osoba sa autizmom i njihovih porodica – rekla je Milovanović Minić.

Kontinutet ovakvih događaja, kako je naglasila, od izuzetnog je značaja zbog razmene informacija, primera dobre prakse i zaključaka koji mogu da usmere različite odluke u cilju poboljašanja uslova za život osoba sa autizmom, jer se te potrebe menjaju u skladu sa opštim društvenim trendovima, a posebno sa povećanjem broja dece u populaciji sa poremećajima iz autističnog spektra.

Sličan trend je i u zemljama u okruženju, u celoj Evropi pa i u svetu– rekla je Milovanović Minić i dodala da će Centar i ubuduće nastojati da se glasno govori o problemima i životu osoba sa autzmom i njihovih porodica i biti oslonac pre svega socijalnoj inkluziji, a to znači prihvatanje različitosti svakog ljudskog bića i razumevanje i poštovanje različitih potreba.

U okviru teme „Da niko ne bude manje važan“, stručnjaci su informisali prisutne roditelje, studente i stručnjake iz oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite o ranim znacima i simptomima razvojnih odstupanja, o redosledu koraka tokom procesa dijagnostike i šta nakon postavljanja dijagnoze.

Posebna pažnja je bila posvećena pravovremenom prepoznavanju odstupanja od razvojnih normi, kao i značaju interdisciplinarnog pristupa i saradnji stručnjaka.
Tokom diskusije roditelji su istakli da im je neophodna podrška te da glomazna i obimna administracija često rezultira odustajanjem, što osobe sa autizmom i njihove porodice udaljava od sistema i moguće podrške.

– Biti roditelj deteta sa autizmom nije lako, zahteva mnogo truda i rada, poverenja u stručnjake i spremnosti da se uči kako o konkretnim tretmanima tako i o pravima i mehanizmima da se ona ostvare istakla je majka sedamnaestogodišnjeg mladića sa autizmom, Danijela Savić iz Vranja.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Beograda, Mirko Gojić se zahvalio opštini Novi Beograd i opštinskom Centru na dugogodišnjoj podršci istakavši da je kontinuitet rada sa roditeljima od izuzetnog značaja, a da je za roditelje posebno stresan trenutak kada deca izlaze iz obrazovnog sistema jer nema dovoljno usluga u zajednici kojima bi bili obuhvaćeni.

Na tribini je izneta činjenica da je danas kad je o uslugama reč, stanje mnogo bolje nego pre dvadeset ili trideset godina, da postoje dnevni boravci, personalni asistenti i finansijska podrška porodici osoba sa autizmom, ali da su oni nedovoljni da obuhvate sve porodice i decu.

Tagovi

Pročitajte još: