(FOTO) U akciji „Zeleni Novi Beograd“ oplemenjena Vojvođanska ulica

Akcija „Zeleni Novi Beograd“ koju Gradska opština Novi Beograd sporvodi u saradnji sa JKP „Zelenilo Beograd“, kao i sa kompanijama i građanima Novog Beograda, nastavljena je danas 21. marta, ozelenjavanjem Vojvođanske ulice.

Đuž razdelne trake u Vojvođanske ulici na uglu sa dr Ivana Ribara, zasađeno je 35 stabala belog jasena, od kojih je je 30 stabala kupila Kompanija „Robert Bosch“, a pet Opština Novi Beograd sa namenskog računa otvornog početkom decembra prošle godine, kada je akcija i počela.

Predsednik opštine Bojan Bovan izjavio je danas, da delu Novog Beograda kroz koji prolazi Vojvođanska ulica, treba mnogo zelenila.

-Ovde još postoje individualna ložišta, a ova ulica je spajanjem Novog Beograda sa auto – putem „Miloš Veliki“ postala izuzetno prometna, odnosno povećao se broj automobila koji njome prolazi, pa će se sa ovim novim drvećem, sigurno lakše disati – rekao je Bovan.

On je naglasio da se akciji „Zeleni Novi Beograd“ odazvalo nekoliko velikih kompanija, udruženja građana ali i pojedinca.

-Prikupili smo nešto više od sedam miliona dinara i do kraja marta, do kada nam to vremenske prilike dozvoljavaju, zasadićemo gotovo 300 odraslih, „školovanih“ sadnica – rekao je Bovan.

On se zahvalio kompanijama koje su iskazale želju da svi živimo u zdravijem i lepšem okruženju, ali i građanima od kojih gotovo svakodnevno, najčešće utem imejla info@zeleninovibeograd.rs, stižu sugestije gde bi na mestu starih ili posečenih stabala, trebalo posaditi nove.

– Od jeseni ćemo se malo više fokusirati na sadnju u blokovima i na onim parcelama za koje su nam se građani obratili – rekao je Bovan pozivajući kompanije da i dalje učestvuju u doniranju novca na namenski račun opštine.

Direktorka kompanije „Bosch“ Jovanka Jovanović je da je ova kompanija prva u svetu 2020. godine postigla CO2 neutralnost na 400 lokacija u svetu, uključujući i dve lokacije u Srbiji i to u centrali na Novom Beogradu i u Šimanovcima gde imaju proizvodne pogone.

-Uvek se rado odazivamo ovakvim akcijama, pa smo to rado odazvali i pozivu Opštine Novi Beograd za sadnju u Vojvođanskoj ulici, gde smo nedavno donirali sredstva za postavljanje dva digitalna merača brzine ispred dve osnovne škole – rekala je direktorka Jovanović.

Mirjana Obućinski ispred JKP „Zelenilo- Beograd“ je podsetila da se današnja akcija održava na Međunarodni dan šuma.

-Iako ovde nije reč o pošumljavanju nego o sadnji u urbanom delu, svako stablo je značajno i predstavlja korak ka zdravijoj životnoj sredini – rekla je Obućinski.

Pre Vojvođanske ulice, u akciji „Zeleni Novi Beograd“ stabla su zasađena duž bulevara Mihaila Pupina, Zorana Đinđića, Ulici Omladinskih brigada , Parku „Ušće“, bloku 19a i bloku 30.

Tagovi

Pročitajte još: