(FOTO) Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Beograda proslavilo 50 godina rada

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Beograda (MNRO) proslavilo je u četvrtak u Sali jedan Gradske opštine Novi Beograd, veliki jubilej, 50 godina rada.

Prigodnim i emotivnim programom, uz učešće velikog broja dece i njihovih roditelja, stručnjaka iz oblasti dečije i socijalne zaštite, hora Osnovne škole „Laza Kostić“ i OŠ „Novi Beograd“, predstavnici udruženja su se podsetili vremena kada je bilo neophodno da deca sa poteškoćama u razvoju dobiju sistemsku podršku društva i zahvalili se mnogobrojnim organizacijama i pojedincima, bez kojih taj rad ne bi bio uspešan.

Od samog osnivanja, kako je istakla predsednica Udruženja Radomirka Božinovski, MNRO je imao svesrdnu podršku Gradske opštine Novi Beogograd i Opšeinskog centra za brigu o starima deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“.

U znak zahvalosti za kontinuriranu podrušku, pa i organizaciju proslave jubileja, Opštini Novi Beograd i Centru uručene su plakete MNRO, a priznanje je u ime predsednika opštine Novi Beograd Bojana Bovana i u ime Centra, preuzela direktorka te ustanove Milka Milovanović Minić.

Milovanović Minić je čestitala jubilej Udruženju, ističući ogroman trud, pažnju i ljubav koju su uložili u pružanje pomoći mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novog Beograda i njihovim porodicama.

-Kao neko ko dugo prati i podržava vaš rad, čestitam vam jubilej i zahvaljujem se za sve godine u kojima ste vredno radili, skretali pažnju svih nas na probleme sa kojima ste se suočavali i isticali potrebe, sposobnosti i talente vaših korisnika ,čime ste i nama davali elan da vas pratimo i pomažemo – rekla je Milovanović Minić.

Ona je Udruženju poželela još mnogo godina uspešnog rada uz napomenu da su dosadašnja istrajnost, upornost i ogromna energija, rezultirali velikim uspehom osoba sa poteškoćama u razvoju.

-Posao koji radite nije nimalo lak, ali je vredan pažnje i podrške čitavog društva i svakog od nas – zaključila je direktorka opštinskog Centra koji godinama unazad organizuje različite besplatne edukacije i radionice, pružajući tako integraciju, inkluziju i povezujući različite aktere zajednice, kako na teritoriji Novog Beograda, tako i u Beogradu, pa i u Republici Srbiji.

Podrška opštine Novi Beograd ogledala se posebno u realizaciji manifestacije „I ja sam dete sa ove planete“ koja iz godine u godinu ima sve više učesnika i prerasta u jedinstven inkluzivni spektakl dece i mladih sa teškoćama u razvoju, njihovih vršnjaka kao i najstarijih sugrađana.

Radomirka Božinovski je istakla da udruženje postoji i traje na prvom mestu zbog potrebe i želje roditelja koji imaju decu sa poteškoćama u razvoju da se udruže na složenom zadatku roditeljstva.

– Ta pomoć je naročito potrebna na početku, kada se roditelj suočava sa dijagnozom i postaje svestan da razvoj njegovog deteta neće ići normalnim tokom – rekla je Božinovski.- Važno je da tada roditelj ne bude sam i da mu podrška, pored stručnnjaka, budu drugi roditelji koji su iskusniji u tome.

Ona je podelila i lično iskustvo takvog roditeljstva i dodala da su tokom odrastanja njene dece koja su suočena sa problemima u razvoju, velika podrška bili stručnjaci.

Program u sali GO Novi Beograd upotpunili su i članovi Udruženja MNRO Novi Beograd koji su izveli pesme „Volim te volim Novi Beograde, „I ja sam dete sa ove planete“, „Pet dana blago nama“ i „Krila leptira“.

Retrospektivu rada udruženja kroz prezentaciju fotografija iznela je stručni saradnik, defektolog Lidija Nikolić Novaković.

Ona je istakla da je od evidentiranih više od 1.200 mentalno nedovoljno razvijenih osoba na teritoriji Novog Beograda, registrovano njih 861, a da sistemsku podršku dobijaju 384 osobe.

Udruženje ima 109 aktivnih članova, a povelje i zahvalnice za podršku u radu i njegov opstanak, dodeljene su mnogobrojnim institucijama, ustanovama, udruženjeima i pojedincima, među kojima su i direktorka Predškolske ustanove„11 april“ Jelena Dubljević, glumac Aleksandar Dimitrijević, ali i mladi volonteri, među kojima je i voditeljka programa novinarka Jovana Jovanović.

Tagovi

Pročitajte još: