(FOTO) Ulična trka „Beogradska brza desetka” 7. septembra na NOVOBEOGRADSKOM Ušću

Ulična trka na 10 kilometara, „Beogradska brza desetka”, u organizaciji „Beogradskog maratona” održaće se 7. septembra. Drugu godinu uzastopno, uz podršku kompanije „Nike”, start i cilj trke „10K Belgrade” biće u Bulevaru Nikole Tesle, kod Parka prijateljstva na Ušću, čime će i zvanično početi drugi deo trkačke sezone Beogradskog maratona, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

– Imajući u vidu ravnu, brzu stazu, kao i izuzetan kvalitet elitnih trkača, ovogodišnja trka pretenduje da se visoko pozicionira na evropskoj i svetskoj sceni najbržih uličnih trka. Biće to idealna prilika i za naše najbrže trkače i trkačice da na Prvenstvu Srbije na 10 kilometara, koje organizujemo u saradnji sa Srpskim atletskim savezom, ostvare svoje najbolje rezultate i budu dostojan rival najboljim inostranim takmičarima. Iako će to biti veliki izazov, namera nam je da Beograd i „Beogradski maraton” budu prepoznati kao organizatori i najmasovnijih i najbržih trka u regionu, a i šire – izjavio je Marko Marinković, koordinator elitne trke.

Prošle godine „Beogradska desetka” izazvala je veliko interesovanje, a na startu je bilo više od tri hiljade trkača.

– Omasovili smo trkački pokret u Srbiji, preuzimamo primat u organizaciji uličnih trka u regionu i veoma smo ponosni što, uporedo sa svim tim, trke u organizaciji „Beogradskog maratona” sve više dobijaju i na takmičarskom kvalitetu zahvaljujući učešću sve većeg broja vrhunskih elitnih takmičara. To je dokaz da smo u trkačkoj zajednici na svetskom nivou prepoznati kao odlični organizatori, tako da slobodno mogu da konstatujem da Beogradski maraton raste i razvija se u pozitivnom smeru. Dokaz za to su i rekordi koje po broju učesnika obaramo iz godine u godinu na svim našim događajima, kao i činjenica da smo kandidati za domaćinstvo i organizaciju Evropskog prvenstva u uličnom trčanju za 2027. godinu – rekao je direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš.

Habuš je dodao da se održavanjem „Beogradske desetke” naš glavni grad svrstao u red evropskih i svetskih metropola koje već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na deset kilometara.

– Stazu na Novom Beogradu, na kojoj će se trčati, sertifikovala je Svetska atletika, a svi rezultati biće priznati od Svetske atletike i bodovaće se u zvaničnom kalendaru svetskih uličnih trka, što je još jedan dokaz našeg kvaliteta – zaključio je Habuš.

Prijave za učešće u trci su u toku, vrše se na sajtu „Beogradskog maratona”, a broj učesnika je ograničen. Zanimljivo je istaći da u ovoj trci mogu da učestvuju i deca od 12 godina, uz saglasnost roditelja, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Pročitajte još: