(FOTO, VIDEO) Decenijama čuva zapise našeg grada: Istorijski arhiv na Novom Beogradu jedan od najmodernijih

Od 1945. godine Istorijski arhiv Beograda čuva zapise iz prošlosti glavnog grada.

Osnovna funkcije ove ustanove kulture je čuvanje arhivske građe kao kulturne baštine, a povod nastanak Istorijskog arhiva Beograda bio je zaštita značajne građe Zemunskog magistrata iz 18. veka.Istorijski arhiv Beograda je jedan od najmodernijih arhiva u našoj zemlji, a proces arhiviranja podrazumeva obradu i raspoređivanje građe prema zadatim standardima.

„Kada se građa arhivira u nekoj ustanovi, ona po određenim zakonskim normama, posle određenog broja godina, dolazi kod nas ovde u Arhiv i naš posao je da je obradimo, sredimo po svim standardima arhivske struke i da je učinimo dostupnom naučnoj, kulturnoj i široj javnosti”, objašnjava Marko Perić, Arhivist Istorijskog arhiva Beograda.

Istorijski arhiv Beograda štiti dokumentaciju organa lokalne samouprave, odnosno Skupštine Grada Beograda i svih 17 opština. Njegova zgrada nalazi se na Novom Beogradu, a u svom arhivu čuva dokumenta koja potiču još iz 16. veka.„Naš najstariji fond je Zemunski magistrat u kom se nalazi najstariji dokument gradske zemunske vlasti iz 1749. godine. Najstariji dokument koji mi ovde čuvamo je dijalog između Osmanlije i hrišćana o vojno-političkoj situaciji i taj dokument je datiran u drugu polovinu 16. veka”, kaže Perić.Zapisi iz prošlosti našeg grada sabrani su u Istorijskom arhivu Beograda, koji decenijama čuva dokumenta naše prestonice, a danas predstavlja uzor mnogim arhivima.

Tagovi

Pročitajte još: