(FOTO) Voljeni Stole je otišao, ali je ostavio neizbrisiv trag u srcima novobeogradske dece

Beograd je nedavno izgubio jednog od svojih najomiljenijih građana, Stojana Rončevića, poznatijeg kao Stole, čoveka čija je dobrotom i toplom osvojio srca generacija dece i odraslih u Blok 23 na Novom Beogradu. Njegova smrt u maju ostavila je veliku prazninu.

„U najmanjem prostoru, Viktor Frankl bi rekao da postoji prostor za delovanje. Tako je i Stole svojim prisustvom u kiosku pored OŠ ‘Laza Kostić’ na Novom Beogradu, uticao na mnoge generacije dece.“ Ove reči Nenada Gugla, profesora književnosti, pisca i predavača, odražavaju dubinu uticaja koji je Stole imao na svoju okolinu, ali i decu s kojima je svakodnevno bio u kontaktu. Stojan Rončević, živeo je skromno, ali je njegovo srce bilo neizmerno. Držao je kiosk sa pljeskavicama i sendvičima u blizini OŠ „Laza Kostić“. Osim što je bio omiljen među učenicima, Stole je bio poznat i među njihovim roditeljima kao neko ko uvek ima vremena za razgovor i podršku.

Stole je svoj kiosk držao pored škole decenijama, a njegova prisutnost nije bila samo ekonomska. Njegove cene su često bile prilagođene ekonomski slabijima, a ponekad je čak i besplatno delio užine deci koja nisu imala dovoljno novca. Njegova toplina i prijateljski pristup značili su mnogo više od hrane koju je prodavao. Svako dete koje je prolazilo pored njegovog kioska doživljavalo je Stoletove savete kao dragocen dar.

Pored crteža i poruka zahvalnosti koje su deca ostavljala na njegovom kiosku, mnoga su ostavljala i sitan novac koji su ostali dužni Stoletu za užinu, simbolizujući duboko poštovanje i zahvalnost prema njegovoj dobroti.

Stole je umro u maju ove godine, ostavljajući dubok trag u srcima mnogih Beograđana. Kada je vest o njegovoj smrti obišla Blok 23, mnogi su se okupili oko njegovog kioska kako bi ostavili poruke zahvalnosti i crteže.

 

 

Tagovi

Pročitajte još: