(FOTO) Vraćen deo tornja Centralne kule memorijalnog centra Staro Sajmište na Novom Beogradu

Deo tornja montiran je danas na Centralnoj kuli Memorijalnog centra Staro Sajmište u Beogradu.

U avgustu ove godine u dva dana, tokom 24 radna sata, s dve dizalice, jedne teške 50, a druge 200 tona, kao i jedne sa korpom omogućava rad na visini 48 metara, demontiran je dotrajali toranj sa Centralne kule Starog sajmišta, težak oko 50 tona.

Krinka VidakovićPetrov direktorka memorijalnog centra Staro Sajmište u susretu sa novinarima objasnila je da rekonstrukcija Centralne kule teče u predviđenom roku.

Foto: Ministarstvo kulture

Ona je komentarisala navode iz peticije Nikole Radića Lucatija iz Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

„Navedeno je u toj peticiji da mi rušimo Centralnu kulu Starog sajmišta radi ugradnje panoramskog lifta. Moram da na naglasim da je demontiranje tornja bilo neophodno samo iz građevinskih razloga. Nije bilo načina da se toranj sanira i sada smo došli u situaciju da montiramo potpuno nove segmente tornja koji su izrađeni na osnovu originala koji su demontirani. Na vrh tornja biće postavljen i originalni jarbol koji smo sačuvali“ kazala je VidakovićPetrov.

„U objektu u njegovom izvornom obliku postojao je lift uz koje ide uzano stepenište. Mi ćemo u Centralnu kulu lift. Namera nam je da centralna kula postane javni izložbeni prostor i neophodno je da zbog posetilaca sa posebnim potrebama postoji taj lift kako bi oni mogli da idu sa prizemlja na gornji sprat“, rekla je Vidaković Petrov.

„Takođe potreban je lift i nama kako bi prenosili elemente izložbe iz prizemlja gore u izložbeni prostor i nazad. Mi smo rešili da taj lift ide do osmouganog platoa na Centralnoj kuli koji zovemo „Zvezda“. Naši posetioci će biti u prilici da izađu na taj plato i vide okolinu: Kalemegdansku tvrđavu, Muzej savremene umetnosti…Dakle nije reč o panoramskom liftu, već o liftu u koji može da stane pet ljudi. Nema mistifikacije“ objasnila je Vidaković Petrov.

Za nju nema dileme da je Nemački pavliljon izgrađen naknadno u odnosu na objekte u Memorijalnom centru Staro Sajmište.

„Nemačka je izgradila svoj paviljon na susednom placu i on je izgrađen 1939. godine na perifernoj lokaciji gde je 1940. godine započet i Sovjetski paviljon. Rat i bombardovanje su zaustavili izgradnju tog paviljona. U takozvanom Nemačkom paviljonu nikada nisu bili zatočeni logoraši, niti su tamo mučeni logoraši. To se dešavalo u drugim paviljonima memorijanog centra. Već 1992. godine postojao je plan da se na tom mestu spoje dve saobraćajnice, tako da nema spornih detalja u tom delu uređenja Memorijalnog centra Staro Sajmište“ kazala je Vidaković Petrov.

Prema njenim rečima svi memorijalni centri na svetu su državni projekti od Izraela do Poljske i SAD i Švedske.

„I naš centar je državni projekat i mi imamo izuzetnu saradnju sa dve manjinske zajednice: romskom i jevrejskom“ kazala je Vidaković Petrov.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn