(FOTO) Za vikend na Novom Beogradu održane tribine o bezbednosti u saobraćaju

U subotu i nedelju, 26. i 27. novembra, u prostorijama Gradske opštine Novi Beograd, održane su četiri tribine posvećene bezbednosti u saobraćaju.

Tribine „Bezbednost pešaka“ i „Bezbednost dece u saobraćaju“, održane su prvog dana prethodnog vikenda, dok se na teme „Bezbednost korisnika javnog prevoza“ i „Bezbedbist starijih učesnika u saobraćaju“, govorilo u nedelju 27. novembra.Predstavnici Saobraćajnog fakulteta (SF) Katedre za bezbednost saobraćaja, na početku svake tribine, predstavili su najvažnije rezultate istraživanja o saobraćajnim nezgodama različitih učesnika u saobraćaju u prethodnih pet godina.

Pored odgovarajućih prezentacija vezanih za svaku od tema tribine, istakli su predloge i preporuke za unapređenje stanja i smanjivanje rizika stradanja u saobaćaju.Na osnovu analize konkretnih saobraćajnih nezgoda, prisutnima je detaljno objašnjavano kako stradaju pojedini učesnici u saobraćaju, a sudeći prema posećenosti, za teme bezbednosti u saobraćaju koje se dotiču svakog građanina, najzaineresovaniji su bili najstariji sugrađani.

Na tribinama su u ime Saobraćajnog fakulteta, između ostalih govorili prof. dr Krsto Lipovac, prof. dr Dalibor Pešić, doc. dr Jelica Davidović, doc. dr Nenad Marković i doc. dr Emir Smailović.Deo njihovih preporuka odnosio se na unapređenje propisa, infrastrukture, horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i koordinaciju između institucija koje imaju nadležnost u ovoj oblasti.

Dejan Zorić, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Gradske opštine Novi Beograd, učesnicima tribine je predstavio način rada i aktivnosti koje su realizovane ili se njihova realizacija planira do kraja godine.

U diskusiji su učestvovali i predstavnici saobraćajne policije; pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik dr Zlatko Belencan i Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.U ime Udruženja građana Centar za održivi razvoj i bezbednost saobraćaja tribinama je prisustvovala Biljana Kordić, a Biciklistički savez Srbije predstavljao je Petar Rokvić.

Tagovi

Pročitajte još: