(FOTO) Zahvaljujući „sadiši” presađena stabla u park Ušće

Specijalnom mašinom za presađivanje drveća tokom novembra presađeno je 65 stabala, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je zajedno sa direktorom „Zelenila – Beograd” Slobodanom Stanojevićem prisustvovao sadnji dvadeset borova u parku Ušće, koji su popularno nazvanim „sadišom” premešteni sa druge lokacije, gde je šuma bila pregusta.

– Ovde se sada formira nov drvored. Time pokazujemo zašto smo ovu mašinu kupili, dakle, da bismo sačuvali stabla i da se ona ne bi sekla. Grad mora da se razvija, ali smo istovremeno našli način da se drveće sačuva – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je uputio poziv investitorima da se jave „Zelenilu” jer im je data mogućnost da iznajme „sadišu” i presade stablo s jedne lokacije gde treba da razvijaju svoj projekat na drugu.

– Ova mašina je ponos svih nas. Jedno drvo da sačuvamo njome, pa se ona isplatila, a sačuvaćemo ih u budućnosti na hiljade – istakao je Vesić.

Tokom novembra, kada miruje vegetacija, prilika je da se sadi, tako da će ekipe ovog javnog preduzeća proveravati drvorede u gradu, da li eventualno ima neko obolelo stablo koje na ovaj način može da se zameni i to stablom iste ili slične veličine. Beograd je u poslednjih osam godina za jedan odsto povećao procenat zelenih površina, dodao je Vesić, ocenjujući da spada u zelenije gradove Evrope, ali da će se sa ozelenjavanjem nastaviti.

Slobodan Stanojević naveo je da se radi punim kapacitetom, precizirajući da su borovi visine oko sedam-osam metara, starosti više od dvadeset godina. On je podsetio na ova mašina može da ima i komercijalnu upotrebu, navodeći primer Aerodroma, gde je presađeno 21 stablo.

– Svake godine ekipe preduzeća posade od pet do osam hiljada novih stabala. Ovom mašinom sačuvaće se svako stablo koje ima mogućnost da nastavi svoj razvoj u novom habitusu – rekao je Stanojević.

On je zaključio da će se ovaj posao obavljati kada god zatreba, na svih tri hiljade hektara kojima gazduje „Zelenilo”, kao i u komercijalne svrhe po potrebi investitora.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn