(FOTO) Završeno takmičenje „Bezbedan školarac“ na Novom Beogradu: Ekipa škole „Savremena“ pobednik

Gradska opština Novi Beograd, bila je danas domaćin finalnog takmičenja u poznavanju bezbednosti u saobraćaju „Bezbedan školarac“, a pehar najboljih ponela je ekipa Osnovne škole „Savremena“.

U zanimljivom takmičenju koje je organizovao Savet za bezbednost u saobraćaju opštine Novi Beograd, učestvovali su učenici drugog razreda iz 19 novobeogradskih osnovnih škola.

Diplome i medalje koje su pripale svim finalistima, u ime nosilaca projekta uručili su dr Krsto Lipovac član Saveta i šef katedre za za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i dr Miladin Nešić, profesor na Kriminalističko policijskom univerzitetu.

Pehare učesnicima finala i laptop, kao glavnu nagradu najboljoj ekipi, uručio je predsednik opštine Bojan Bovan.

– Želim vam da u svemu budete jednako uspešni kao u današnjem takmičenju, da rastete u bezbednom okruženju, uživate u radosti odrastanja i sticanju znanja koje će vam biti od velike koristi, posebno kad iz đačkog doba pređete u krug odraslih – rekao je Bovan.

Drugo mesto u finalu pripalo je ekipi Osnovne škole „Marko Orešković“, koja je osvojila samo bod manje od pobednika, a treće ekipi škole „Milan Lukić“.

Posebne nagrade uručene su i učiteljicama čije su ekipe učestovale u finalnom nadmetanju.

Polufinalno takmičenje „Bezbedan školarac“ održano je dan ranije 14. decembra, u Osnovnoj školi „Duško Radović“, a svemu su prethodila školska takmičenja u kojima su deca imala zadatak da naprave rad iz oblasti bezbednosti u saobraćaju posredstvom crteža, prezentacija, pesme ili priče, makete ili video snimka. Učitelji su potom birali ekipe koje su u polufinalu i finalu radile tri grupe pitanja i zadataka, kao i test na školskom saobraćajnom poligonu, na kom su ocenjivači pratili ponašanja dece, poput zaobilaženja prepreka, izlaska na pešački prelaz, prelaska na semaforu.

Projekat Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Novi Beograd urađen je uz angažovanje stručnjaka u saobraćaju, inženjera, psihologa i pedagoga. A, da je ovakav vid edukacije dece opravdan, pokazao je i današnji završni test na improvizovanom poligonu, na kom je ipak bilo i onih mališana koji su pretrčavali ulicu na crveno svetlo.

Učiteljice koje su animiale decu da rade testove iz bezbednosti u saobraćaju, pohvalile su entuzijazam se kojim su đaci pristupili ovoj temi i predložile da ovakav vid takmičenja postane tradicionalan, te da se naredne godine u takmičenje uključe i đaci trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola na Novom Beogradu.

Tagovi

Pročitajte još: