(FOTO) Zmija viđena na Novom Beogradu, a lepo vreme tek dolazi: Šta raditi u situaciji kad se nađete oči u oči s ovim gmizavcem

Prvi pravi letnji dani već su izmamili zmije.

Mesto im je u prirodi, ali nekad se mogu sresti u samom centru grada. Zmije, koje mogu da budu i pozamašne veličine, po pozivu hvataju i u prirodu vraćaju ekipe Zoohigijene.

Prvi pravi letnji dani već su izmamili zmije, pa je tako jedna zabeležena na Novom Beogradu. Normalno, u blizini novobeogradskih oaza i reka veća je verovatnoća da ćete sesti zmiju, ali ovog puta jedna je viđena na trotoaru u blizini KBC Bežanijska Kosa.

Zmije, u suštini, traže topla mesta i izvore hrane, a Beograd se nalazi okružen njihovim prirodnim staništem. Možda su neki delovi grada zaista daleko da bi do njih zmije same došle, one ipak koriste razne travnate površine i stignu i do mesta na kojima ih ne očekujemo.

Kada sretnemo zmiju treba da se klonimo panike i naglih pokreta. Sve što jepotrebno da uradimo ako smo u prirodi je da se od ove životinje udaljimo. Ukoliko je zmija u gradu, apel je da ipak ništa sa njom ne činimo sami.

O njima će se pobrinuti služba Zoohigijene.

– Mislim da je bilo malo intervencija, jer je bilo hladno vreme. Zmija će sada biti više, to je uobičajeno. Naši ljudi su profesionalci, obučeni za hvatanje zmija. Nije dobro da građani sami hvataju zmije, jer one su zaštićene životinje, vraćaju se u prirodu i ne treba ih povređivati ni uznemirati – kazao nam je direktor „Veterine Beograd“ Budimir Grubić.

On ističe da zmije, ipak, izbegavaju sredinu gde ima mnogo ljudi, ali se dogodi i da se sa njima susretnemo.

– One nekad same došetaju i do centra grada, ne ulaze u kola, kao što se misli, već idu po zelenim površinama i tako dođu do grada.

Ujed zmije je moguć, ali kada je reč o onim zmijama koje nastanjuju Beograd on nije otrovan. Ipak, pregled lekara u slučaju ujeda je neophodan, jer može doći do infekcije rane.

Kontakt službe zoohigijene
Bulevar despota Stefana 119, Beograd

tel. 011 329-30-99 – radnim danima od 07 do 22 ati, vikendom od 07 do 15 sati i praznicima od 08 do 13 sati

Dežurni telefoni:

062 80 90 334 – radnim danima od 07 do 15 sati

063 549-161 – radnim danima od 22 do 07 sati i vikendom od 15 do 07 sati

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn