„Fristajler” osiguravaju da ne bi klizio ka sredini Save

Kada će splav biti izvučen, sada je pod znakom pitanja jer je, kako se nezvanično moglo čuti, tužilac naredio da se zbog istrage splavu ne prilazi narednih 15 dana. – Na prvi pogled izgleda da se splav „usidrio” i da je potonulim krajem dotakao dno.

Splav „Fristajler” koji je u novogodišnjoj noći delimično potonuo sve više „uranja” u Savu. Voda je prekrila veliki deo ovog objekta tako da mu je čak i deo krova potonuo. Kolika je tu dubina reke ne zna se tačno, ali se pretpostavlja da je između sedam i osam metara jer je na sredini reke oko 11 metara. Sam splav je, inače, visok oko devet metara. Splavu ne može da se priđe jer je pukao i mostić koji ga je povezivao sa obalom. Juče je naša ekipa zatekla nekoliko ljudi koji su pokušali da ga obezbede da ne ide dalje u reku. Mnogi sugrađani su ovih dana strahovali da se splav ne otkači i krene ka plovnom putu. Ali, na prvi pogled izgleda da se on „usidrio” i da je potonulim krajem dotakao dno te da bar za sada ne preti opasnost da se pomeri ka sredini Save.

Kada će splav biti izvučen, sada je pod znakom pitanja jer je, kako se nezvanično moglo čuti, tužilac naredio da se zbog istrage splavu ne prilazi narednih 15 dana.

Po Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama potonuli objekat vadi vlasnik na osnovu odobrenja nadležne lučke kapetanije kojim se određuje vađenje, vreme predviđeno za početak i završetak radova. O početku, prekidu, nastavljanju ili napuštanju radova vlasnik je dužan da odmah obavesti lučku kapetaniju. Ako leži na takvom mestu da predstavlja ili može da predstavlja opasnost ili smetnju za plovidbu ili opasnost od zagađivanja, a lučkoj kapetaniji nije poznat vlasnik ili je vlasnik poznat, ali ne namerava da vadi potonuli objekat, ili kada bez opravdanog razloga prekine ili napusti započeto vađenje, vađenje objekta vrši Direkcija za vodne puteve, odnosno ovlašćeno pravno lice za tehničko održavanje državnih vodnih puteva.

Da li će splav biti izvučen skorije, pokazaće vreme. Za sada tom poslu vremenske prilike idu naruku, ali se već od sledeće nedelje najavljuje pogoršanje vremena, kiša i sneg. Koliko će to uticati na nivo Save i njene struje, ne može unapred da se kaže. Ovo nije prvi splav koji je potonuo, dešavalo se to i ranije, i mnogi od njih su pod vodom bili i više od mesec dana.

Tužilaštvo je 2. januara odredilo zadržavanje V. D. (46), menadžeru kluba, R. M. (51), direktoru kluba, i državljaninu Grčke Lj. M. (51), vlasniku „Fristajlera”, zbog izvršenja krivičnih dela teška dela protiv opšte sigurnosti iz Krivičnog zakonika. Pritvor u trajanju od 30 dana određen je menadžeru i direktoru kluba, dok je vlasniku određena zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima i posećivanja određenih mesta.

Šta je izazvalo ovaj incident još se utvrđuje jer traje istraga. U medijima se najčešće govorilo da je uzrok potonuća to što se na splavu nalazio veći broj gostiju od predviđenih 220. Neki spominju i tri puta veću cifru. Moglo se, međutim, čuti da je do potonuća „Fristajlera” došlo i zbog neke nezgode na samom splavu, ali postoji sumnja da je incident izazvan namerno.

Tagovi

Pročitajte još: