„FRISTAJLER“ SADA MOGU DA IZVUKU IZ SAVE NA SUVO: Tužilaštvo izdalo nalog vlasniku za uklanjanje potonulog splava

SPLAV „Fristajler“, koji je potonuo u novogodišnjoj noći, biće izvučen iz Save, potvrdili su „Novostima“ u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Oni su dali nalog i odobrenje vlasniku jednog od najpopularnijih prestoničkih plutajućih objekata da ga ukloni, a nadzor će obaviti Lučka kapetanija.

„Fristajler“ je počeo da tone svega nekoliko minuta posle ponoći, tokom dočeka Nove 2023. godine. Kako su kasnije isticali nadležni organi, ali i potvrdili prvi rezultati istrage, glavni razlog potonuća jeste tri puta veći broj gostiju nego što je bilo dozvoljeno.

Naime, umesto najviše 220 ljudi, na splavu se u trenutku incidenta nalazilo njih oko 700.

Prisutni su u sveopštoj panici krenuli da beže ka glavnom ulazu, kada je nastao pravi stampedo. Ipak, na svu sreću teže povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta ogromna. Zbog toga su uhapšeni menadžer D. V. (46) i direktor M. R. (51), kojima je određeno zadržavanje do 30 dana, dok je vlasnik M. L. (51) pušten na slobodu uz meru. Oni se kriviče za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kako su nam rekli u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vlasnik je dužan da pronađe i angažuje firmu koja će raditi na vađenju „Fristajlera“. Kada završi taj proces, potrebno je da o tome obavesti Lučku kapetaniju, koja će dati odobrenje i vršiti nadzor nad vađenjem potonulog objekta.

Naime, popularni splav je nekoliko dana posle incidenta počeo sve više da tone, pa je pukao i mostić na ulazu. Kako su za naš list ranije objašnjavali poznavaoci, postoje dva načina da se objekat bezbedno izvadi iz vode.

– Stari način je uz pomoć dizalice i sajli, gde se pumpom podiže i izbacuje voda. Noviji je da se vazdušni jastuci podmentnu ispod objekta. U njih se onda upumpava vazduh donekle i splav se podiže pomalo, a pumpe izbacuju vodu. To je bilo lakše uraditi bez današnjeg dodatnog potonuća objekta.

KAZNA DO OSAM GODINA

TOKOM saslušanja u Trećem tužilaštvu, vlasnik i direktor su izneli odbranu i negirali delo za koje se terete. S druge strane, menadžer kluba branio se ćutanjem. Njima je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Vlasnik M. L., inače državljanin Grčke, „Fristajler“ je otvorio 2001. godine zajedno sa bratom.

 

Tagovi

Pročitajte još: