Glavaš: „Prvi put voda sa Čukarice usmeravana ka Novom Beogradu“

U jednom trenutku bilo je ugroženo vodosnabdevanje leve, novobeogradske obale Save, Zemuna i Bežanijske kose. ‒ Zasad se ne očekuju problemi sa izlivanjem reke

U glavnom gradu je i juče bilo oblačno, kišovito i sveže za ovo doba godine, ali nije ni za poređenje sa onim što nas je snašlo dan ranije. Posledice snažnog nevremena koje je u subotu zahvatilo veliki deo Srbije i juče su bile vidljive ‒ oboreno drveće, neka stabla iščupana sa korenom, oštećeni automobili, otkinuti krovovi sa zgrada, stambeni i drugi objekti poplavljeni… Sve nadležne komunalne službe i juče su bile angažovane na otklanjanju štete.

Sekretar Sekretarijata za vanredne situacije Darko Glavaš izjavio je da su tokom subotnjeg nevremena delovi Čukarice i Novog Beograda bili bez struje pošto je je nekoliko trafo-stanica ostalo bez električne energije. U jednom trenutku konstatovano je da je samim tim bilo ugroženo vodosnabdevanje leve, novobeogradske obale Save, Zemuna i Bežanijske kose.

Tanjug prenosi da je Glavaš naveo da je prvi put voda sa Čukarice preusmeravana ka Novom Beogradu, tako da je održan sistem vodosnabdevanja, ali je snaga oluje bila takva da je u nekom trenutku potencijalno bilo ugroženo snabdevanje većeg dela Novog Beograda i Zemuna.

Ekipe „Elektrodistribucije” su izuzetno brzo rešile probleme sa nestankom struje, istakao je Glavaš.

Naveo je da je tokom nevremena vetar duvao 80 do 100 kilometara na sat, a da je za prvih 40 minuta oluje palo od 30 do 50 litara po kvadratnom metru, pre svega u Zemunu, Novom Beogradu, na Čukarici, delovima Palilule i Starog grada.

Ekipe EDB-a juče su na terenu otklanjale kvarove, rekao je Glavaš i istakao da ceo komunalni sistem grada i uz pomoć republičkih preduzeća radi na prevazilaženju posledica nevremena.

‒ Imali smo veliki broj izvaljenog drveća na teritoriji grada . Oštećeno je više vozila ‒ potvrdio je Glavaš i dodao da je na više lokacija bilo problema sa padom krovova ili fasada.

Povodom izlivanja Save na teritoriji Slovenije

‒ Ne očekujemo vanrednu odbranu od poplava ‒ poručio je sekretar i ponovio apel da građani ne bi trebalo da izlaze na ulice kada su ovakve vremenske pojave u pitanju.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, Miloš Milenković, izjavio je da su u Beogradu tokom snažnog nevremena spasene tri osobe, od kojih su dve bile zaglavljene u vozilu.

Tanjug prenosi da je Milenković naveo da su spasene dve osobe iz vozila koje je bilo zaglavljeno u velikoj količini vode u Ulici Marka Čelebonovića na Novom Beogradu. Dodao je da je na teritoriji cele zemlje intervenisano na 75 lokacija, uključujući i tri mesta na kojima je intervenisano zbog požara izazvanog gromom ‒ u Ečki i Titelu.

Milenković je kazao da su u subotu vatrogasci-spasioci bili angažovani na 39 lokacija u Beogradu, gde je učestvovao 91 pripadnik tog sektora.

Tagovi

Pročitajte još: