GRAD IZDAJE POSLOVNI PROSTOR NA NOVOM BEOGRADU: U ponudi 140 lokala, kancelarija, magacina

Najniža početna cena kvadrata je 174 dinara za magacin, a najviša 1.935, koliko staje po kvadratu lokal.

Sto četrdeset kancelarija, lokala, magacina, zanatskih hala grad izdaje, a javno nadmetanje za davanje u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini prestonice zakazano je za 3. mart u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića 6. Početna cena za kvadratni metar na licitaciji kreće se od najniže – 174 dinara, koliko se traži za magacin u Makiškoj ulici, do 1.935 dinara, što je najskuplji kvadrat lokala u Kneza Miloša, Karađorđevoj i Nušićevoj ulici. Sve nepokretnosti izdaju se u viđenom stanju, u cenu je uračunat porez na dodatu vrednost i sa zakupcima se zaključuje ugovor na neodređeno vreme. Na spisku poslovnog prostora za koji se sada traže zakupci najbrojniji su lokali i oni se nalaze u više centralnih opština: Palilula, Voždovac, Zemun, Savski venac, Novi Beograd, Stari grad, Vračar, odnosno na najatraktivnijim lokacijama.

Najmanje nekretnine koje se izdaju imaju svega po sedam kvadratnih metara. Reč je o magacinu u General Ždanovoj ulici u novobeogradskim Paviljonima čija je početna cena 516 dinara i o lokalu u Cvijićevoj ulici koji grad nudi za 1.076 dinara po kvadratu. Najveći je lokal u Ulici Sime Igumanova na Vračaru, prostire se na 570 kvadrata i njegova početna cena je 860 dinara.

Za taj lokal, kao i za prostor iste namene u Požeškoj ulici potencijalni zakupci treba da uplate najveći depozit od 1,5 miliona dinara. Najmanji iznos depozita je 12.000 dinara i to za magacin od sedam kvadratnih metara u General Ždanovoj ulici u Novom Beogradu.

Poslednja korekcija cena zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada bila je prošlog meseca, kada su one uvećane 8,1 odsto „u skladu sa planiranim rastom cena za 2023. godinu”, kako je to obrazloženo u izmenjenoj Odluci o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kojem je nosilac prava svojine Grad Beograd, koju su odbornici izglasali na poslednjoj sednici Skupštine grada u 2022. godini.

Ta vrsta izvornog prihoda utvrđuje se prema vrsti poslovnog prostora, zonama i delatnostima. Najskuplji zakup nepokretnosti je u ekstra zoni (Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Balkanska, Kneza Miloša, Glavna, Skadarska, Terazije, Kamenička…) za lokale u kojima su kladionice, menjačnice i gde se obavlja organizovanje igara na sreću, i njegova početna cena je 1.677 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a, dok je najpovoljnija početna vrednost zakupnine u četvrtoj zoni (Ovča, Borča, Sremčica, Batajnica, Pinosava, Jajinci, Rušanj…) 36 dinara za kvadrat za kancelarije u kojima se obavlja radiodifuzna delatnost, odnosno emituje program od interesa za Beograd, kao i poslovni prostor u kojem rade sportski klubovi od značaja za grad.

Na umanjenje zakupnine od 20 i 30 odsto, između ostalih, mogu da računaju humanitarne organizacije koje pomažu oboleloj deci i osobama sa invaliditetom, udruženja građana iz oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, osobe koje se bave starim i umetničkim zanatima, agencije, direkcije čiji je osnivač grad…

Tagovi

Pročitajte još: