Grad plaća po 33.000 mesečno: Od decembra novine za Novobeograđane

Od 1. decembra, mališanima koji idu u privatna obdaništa Grad će plaćati svakog meseca punu ekonomsku cenu boravaka, kao i u državnim predškolskim ustanovama, bez obzira da li su išli u vrtić ili ne.

To znači da će iz gradske kase izdvajati 33.000 dinara po detetu, čak i kada nije ceo mesec išlo obdanište, dok će razliku do pune cene u privatnom obdaništu plaćati roditelji, navode Novosti.

Ova novina svakako će rasteretiti kućne budžete roditelja čiji mališani su upisani u privatne predškolske ustanove, jer nije bilo mesta u državnim. Ukoliko se cena mesečnog boravka u privatnom obdaništu poklapa sa iznosom koji je određen u državnim vrtićima od 33.000 dinara, to praktično znači da roditelji neće ni plaćati obdanište.

Međutim, pojedine privatne predškolske ustanove su od septembra povećale cenu, koja se ne uklapa u novu kalkulaciju troškova, tako da će roditelji u tim vrtićima izdvajati od 30 do više od stotinu evra.

U prethodnom periodu, subvenicije za boravak dece samo za dane kada je dete bilo u obdaništu, a „izostanke“ su plaćali roditelji iz svog džepa. Umesto roditeljima, subvencija će biti na računima predškolske ustanove u koju je dete upisano.

„Roditelji nemaju više nikakvu obavezu prema vrtiću sem upisa deteta“, pojasnio je nedavno Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada Beograda.

„Moramo da budemo realni, vrtići su obezbeđivali sve resurse za maksimalan broj dece, a ukoliko neko dete ne dođe, Grad je davao manje novca roditeljima, koji su onda morali da plaćaju do pune cene. Sada će, bez obzira na to da li je dete išlo u vrtić ili ne, dobijati punu cenu. Očekujem da ćemo ovim merama u sledećih godinu do godinu i po dobiti značajniji broj privatnih vrtića, kao i da ćemo za dve-tri godine potpuno rešiti problem nedostatka mesta u obdaništima“, kazao je Šapić.

Šapić je istakao da će vlasnici privatnih predškolskih ustanova potpisivati ugovore sa Gradom, a novac će se uplaćivati za svako dete koje ide u vrtić.

„Takođe, biće dužni da podnose izveštaje o broju mališana i snosiće konsekvence ukoliko na bilo koji način to prekrše“, naglasio je tada Šapić.

„Ugovorom koji budu potpisali biće obavešteni kako o svim prednostima koje dobijaju, tako i o obavezama koje preuzimaju“, zaključio je.

Brojke
Broj dece koja su obuhvaćena privatnim predškolski obrazovanjem porastao je od 2013. godine sa 47.000 na 81.000 mališana.

U državna obdaništa upisano je oko 60.000 mališana. Od uvođenja subvencija iz gradske kase broj privatnih vrtića je povećan sa 50-ak na više od 450.

Tagovi

Pročitajte još: