GROBLjE ZA KUĆNE LjUBIMCE NA NOVOM BEOGRADU: Izgrađeno, a još ne radi

U toku tehnička provera celokupne infrastrukture, posle koje će kompleks na Bežanijskoj kosi biti predat „Pogrebnim uslugama” na upravljanje i održavanje

Vlasnici koji su do sada kućne ljubimce sahranjivali na svom imanju, u blizini kuća, na zabačenim livadama… prinuđeni su da to rade još izvesno vreme. Jer, groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi čija je izgradnja počela u martu 2021. završeno je prošle godine u septembru, ali nije pušteno u rad. Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge” ovo počivalište još nije preuzelo na korišćenje, upravljanje i održavanje. Taj kompleks u Novom Beogradu i dalje je u rukama investitora radova, a to su Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju.

Kako nam je rečeno u gradu, u narednom periodu planirana je primopredaja pa će krajnji korisnik biti „Pogrebne usluge”, odnosno oni će se starati o prvom groblju za kućne ljubimce u gradu. Trenutno je u toku tehnička provera celokupne infrastrukture.

U decembru prošle godine Privremeni organ grada Beograda usvojio je i Odluku o sahranjivanju mezimaca. U skladu sa zakonima koji uređuju oblast veterinarstva i dobrobiti životinja, ovde će moći da se sahranjuju manje životinje, poput pasa i mačaka, golubova, ukrasne živine, egzotičnih i divljih vrsta, kao i životinja iz Zoo-vrta.

Osim što će ljubimci moći da se sahranjuju na groblju, na šta se decenijama čekalo, postojaće mogućnost i da se oni kremiraju. Taj čin obavljaće se u krematorijumu za kućne ljubimce na groblju Lešće.

Ovo počivalište prostire se na oko 15.000 kvadratnih metara, sa 839 pojedinačnih mesta u nizu. Deo groblja nalazi se u šumi i tu će biti još 730 mesta, a kao i na grobljima za ljude, i ovde se nalazi park sećanja (ružičnjak) gde će moći da se raspe pepeo kremiranih životinja. Na ovom groblju postoji i prostor za zajedničko sahranjivanje.

Svaki vlasnik pre sahrane svog ljubimca treba da sledi neke stavke predviđene gradskom Odlukom o sahranjivanju kućnih ljubimaca.

Jedna od važnijih odnosi se na to da se preuzimanje posmrtnih ostataka kućnih ljubimaca i urni sa pepelom obavlja posle prijema zahteva za sahranjivanje, dostave dokaza o vlasničkom statusu (kopija pasoša, izvod iz registra obeleženih pasa i mačaka, kopija rešenja o odobrenju držanja divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca) i veterinarske potvrde o uzroku smrti ljubimca.

U odluci, između ostalog, piše i da grobno mesto, odnosno mesto za smeštaj urne nadležno preduzeće daje u zakup na period od deset godina, uz mogućnost produženja, ako to zahteva vlasnik, odnosno korisnik. U slučaju da zakup istekne i korisnik ga ne produži, preduzeće ostatke kućnog ljubimca prenosi u prostor za zajedničko sahranjivanje, a njegove podatke trajno čuva. Pre svega ovoga, „Pogrebe usluge” dužne su da o svemu obaveste korisnika grobnog mesta.

Vlasnik na isto grobno mesto može sahraniti i drugog kućnog ljubimca, ali odobrenje za to daje „Pogrebno”, koje vodi računa o tome koliko je vremena prošlo od prvog sahranjivanja i od veličine životinje koja je sahranjena.

Na grobnim mestima korisnici mogu postaviti spomenik maksimalne visine do 60 centimetara koji svojim ostalim dimenzijama ne prelazi okvire grobnog mesta.

Prevoz posmrtnih ostataka do groblja u Bloku 51 može da organizuje sam vlasnik, a može da za to angažuje i „Pogrebne usluge”. Ali i ovo preduzeće može da organizuje ili angažuje službu za prevoz posmrtnih ostatak uginulih kućnih ljubimaca do groblja koje će biti na raspolaganju 24 sata. Ako je angažovano preduzeće, troškovi padaju na teret vlasnika.

Odluku o ceni komunalne usluge donosi preduzeće „Pogrebne usluge”, a saglasnost daje gradonačelnik.

Potreba da se izgradi počivalište za kućne ljubimce postoji već godinama jer je u gradu došlo do povećanja broja mezimaca – posebno pasa i mačaka.

Zabranjeno paljenje sveća na počivalištu za mezimce

Na osnovu Odluke o sahranjivanju kućnih ljubimaca, na groblju za mezimce zabranjeno je paljenje sveća i vršenje verskih obreda, prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja preduzeća, ostavljanje hrane na grobnom i drugim mestima, hranjenje životinja…

Za postupke suprotne pojedinim odredbama Odluke predviđene su i kazne – 150.000 dinara za preduzeće „Pogrebne usluge”, 50.000 za pravna i 20.000 za fizička lica.

Tagovi

Pročitajte još:

google sites unblocked funny shooter 2 unblocked yohoho paper.io unblocked unblocked games drive mad unblocked unblocked games at the school github.io unblocked unblocked io games
Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn