GROBLJE ZA LJUBIMCE DO JESENI: Izgradnja počivališta za životinje na Novom Beogradu u završnoj fazi

IAKO je bilo najvljeno za kraj maja, groblje za kućne ljubimce trebalo bi da bude završeno do kraja leta.

Kako saznajemo u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište, u kompleksu u Bloku 51 izgrađene su interne saobraćajnice, parking, staze i prateći objekati, a u toku su radovi na montaži nadstrešnice.

Ukupna površina je 15.376 metara kvadratnih, od kojih saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200 kvadrata, površine za sahranjivanje 4.400, a zaštitni zeleni pojas 6.100.

– Očekuje se da svi radovi budu završeni do kraja leta – kažu u Direkciji. – Po završetku izgradnje i pribavljanju potrebne dokumentacije objekat će biti predat nadležnoj organizacionoj jedinici gradske uprave, a upotrebu i održavanje sprovodiće nadležno javno komunalno preduzeće.

Neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, a počivalište će imati više od 2.000 mesta. Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je isto toliko mesta za urne.

NADLEŽNOST
IZMENAMA gradske odluke, sahranjivanje kućnih ljubimaca biće u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“.

– U gradu je došlo do povećanja broja kućnih ljubimaca, a posebno pasa i mačaka, zbog čega je postojala potreba da se stvore uslovi za njihovo sahranjivanje. Ovo podrazumeva da se izgradi groblje za te namene, odredi preduzeće koje će njime upravljati, odrede posebna mesta za sahranjivanje i omoguće vlasnicima koji to žele da svoje kućne ljubimce sahrane na humaniji način – pisalo je u predlogu dopune odluke.

Na ulazu u groblje nalazi se administrativni objekat u kojem će biti veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu. Središnji deo parcele je namenjen pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, dok je se u zadnjem delu spalionica koja bi uskoro trebalo da bude montirana. Za poslednji oproštaj od ljubimaca, u sklopu kompleksa nalaziće se i Trg za ispraćaj.

Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđena su malo, srednje i veliko grobno mesto, dok će rozarijumi i kolumbarijumi biti u blizini ulaza na groblje. U dnu kompleksa je predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja. Zaštitno zelenilo je širine 15 metara, a drvoredi će biti uz parking-prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice.

Izgradnja groblja počela je 2021. godine.

Tagovi

Pročitajte još: