Groblje za ljubimce na Novom Beogradu gotovo do kraja leta

Skupština grada je u februaru donela odluku da će za sahranu kućnih ljubimaca biti zaduženo JKP „Pogrebne usluge”. – Ovo groblje preko je potrebno jer je to način da se vlasnici kućnih ljubimaca, kojih je sve više, dostojno oproste od njih.

Svojevremeno je najavljivano da će groblje za kućne ljubimce biti otvoreno krajem maja, ali izgleda da će se na to sačekati do kraja leta. Kako mediji javljaju, veliki deo radova je završen, ali je ostalo da se po završetku posla prikupi sva potrebna dokumentacija i objekat preda gradu. U februaru na sednici Skupštine grada donesena je odluka da će za sahranu kućnih ljubimaca biti zaduženo Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge”.

To je urađeno jer je po zakonu jedinica lokalne samouprave dužna da odredi vršioca komunalne delatnosti tako što će osnovati javno preduzeće ili poveriti obavljanje nekom privrednom subjektu u skladu sa zakonom. Zbog toga je procenjeno da taj posao rade „Pogrebne usluge”.

Vlasnici su do sada svoje kućne ljubimce sahranjivali na svom imanju, u blizini kuća, na zabačenim livadama, u šumama ili nosili na kremiranje. Ovo groblje preko je potrebno jer je to način da se vlasnici kućnih ljubimaca, kojih je sve više, dostojno oproste od svojih ljubimaca. Mnogima od njih oni nisu samo ljubimci, već ih odavno smatraju članom porodice.

Plan da se izgradi groblje za kućne ljubimce postoji još od 1996. godine, ali je izgradnja počivališta u Bloku 51 u Novom Beogradu počela tek u martu 2021.

Ukupna površina groblja je 15.376 metara kvadratnih, od kojih saobraćajne i pešačke površine zauzimaju 3.200 kvadrata, površine za sahranjivanje 4.400, a zaštitni zeleni pojas 6.100.

Neto vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, a počivalište će imati više od 2.000 mesta. Kompleks će sadržati 820 grobnih mesta u nizu, još 730 predviđeno je u pošumljenom delu groblja, a u rozarijumima i kolumbarijumima obezbeđeno je isto toliko mesta za urne. Groblje bi trebalo da ima prostor za sahranjivanje manjih životinja, ali i onih većih iz Zoo-vrta.

Na ulazu u groblje već se nalazi administrativni objekat. U njemu bi trebalo da bude veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu. Središnji deo parcele namenjen je pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja, dok je u zadnjem delu predviđeno da bude krematorijum, odnosno spalionica. U sklopu kompleksa nalaziće se i trg za ispraćaj.

Svi sadržaji biće povezani saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja. Za sahranjivanje u zemlji predviđeno je malo, srednje i veliko grobno mesto, dok će rozarijumi i kolumbarijumi biti u blizini ulaza na groblje. U dnu kompleksa predviđen je slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja. Zaštitno zelenilo je širine 15 metara, a drvoredi će biti uz parking-prostor na ulazu u groblje, duž glavne pristupne saobraćajnice.

Tagovi

Pročitajte još: